Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar

 

                                                          
                                                              

Díszdoktori címet kapott Norbert Kersken és Maurizio Ferraris

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A Pécsi Tudományegyetem 2017. november 16-án tartotta díszdoktoravató ünnepi szenátusi ülését, amelyen Doctor Honoris Causa és Doctor et Professor Honoris Causa, professor emeritus és  címzetes egyetemi tanári címek átadására került sor. Az esemény egyben a Human well-being and environment for living konferencia megnyitója is volt, mely rendezvény az egészség, a víz és a klíma témakörét járja körül a tudomány és az oktatás felelősségét kutatva a 21. században.

 

 

A Pécsi Tudományegyetem Doktori Szabályzatában foglalt előírásoknak megfelelően az Egyetem Szenátusa „doctor honoris causa” címet adományoz, azaz tiszteletbeli doktorrá avatja azokat a bel- és külföldi személyeket, akik több évtizeden keresztül kiemelkedően művelték tudományterületüket, nemzetközi elismerésre tettek szert, szoros kapcsolatot tartanak fenn a Pécsi Tudományegyetemmel, komoly szolgálatot tettek az egyetemnek, illetve a magyar tudománynak és művészetnek, és honoris causa doktori címmel történő elismerésük a Pécsi Tudományegyetem megbecsültségét emeli.

A karok a kari tanács támogatásával évente karonként egy személy „doctor et professor honoris causa” avatásra tehetnek előterjesztést, ha a címmel kitüntetendő hazai vagy külföldi személy a fentieken kívül az Egyetemen folytatott oktatási, kutatási tevékenysége révén szoros kapcsolatot tart fenn az Egyetemmel vagy komoly szolgálatot tett az Egyetemnek az oktatási feladatok ellátása, az oktatás színvonalának emelése terén.

 

A Bölcsészettudományi Kar előterjesztésében Doctor Honoris Causa címet vehetett át:

 

Norbert Kersken (alelnök, Department of the Herder-Institut, Marburg)

Norbert Kersken középkori történelem és Kelet-Európa története szakirányon, illetve szlavisztika és filozófia szakon végzett, kutatási területe a Kelet-Európai államok középkori története. Több mint tíz éve vezeti azt a kutatócsoportot, amely Kelet-Közép-Európa történetének online-adatbázisán munkálkodik partnerintézményekkel való együttműködés keretében. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a rendi politika, a Piastok uralmának kapcsolatrendszere, a későközépkori külpolitika, a középkori interregnumok, a reformáció kelet-Közép-Európában és a kereszteshadjáratok az érett- és későközépkorban.

 

 

 

 

 

 

 

Maurizio Ferraris a Torinoi Egyetem filozófiaprofesszora, ahol a Társadalomtudományok Kutatóközpont rektorhelyettese és a LabOnt – Ontológiai Laboratórium elnöke.

Kutatási igazgató a Párizsi Collège d’études-ben, és tanácsadó tag a Fiuméban található Délkelet-Európa Kutatóközpontban, illetve az NRW-ben, azaz az Internationales Zentrum Für Philosophie-ben. A Buenos Airesi Flores Egyetemen a Társadalomtudományok díszdoktora. Tagja volt a Bonnban található Käte-Hamburger Kollégium „Recht als Kultur” Kutatóközpontjának, a new yorki székhelyű Columbia Egyetem Amerikai Olasz Akadémiájának, és az Alexander von Humboldt Alapítványnak. A Collége International de Philosophie igazgatója és a Párizsban található École des Hautes Études en Scences Socales vendégprofesszora. Emellett számos európai és amerikai egyetemen volt már vendégprofesszor. A „La Republica” újságírója, a „Rivista di Estetica”, a „Critique”, a „Circulo Hérmenéutico editorial” és a „Revue francophone d’esthétique” igazgatója.

Több mint ötven könyv szerzője, melyeket a világ számos nyelvére lefordítottak. A Pécsi Tudományegyetemmel állandó munkakapcsolatban van: egyetemünk több oktatója is részt vesz Ferraris professzor dokumedialitással, illetve a médiával, web médiával kapcsolatos kutatásaiban.

 

 

Gratulálunk és munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

 

Az ünnepség képgalériája megtekinthető ITT.