Az eltitkolt múzsa csókja

február

17.

általános
TUDTAD? Kármán József 1794-ben irodalmi folyóiratot indított Uránia címmel, melyet nagyrészt a saját írásaival töltött meg. Sose próbáld utánozni otthon, egyedül! Válassz társakat, és nyerj belépőt a legmenőbb pécsi fesztiválokra!
A PTE BTK Nyelv és Irodalomtudományi Intézet Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéke irodalmi versenyt hirdet „Az eltitkolt múzsa csókja” címmel 9–11-es középiskolásoknak. A versenyre maximum 3 fős csapatok pályázhatnak.
 
Az eltitkolt múzsa csókja
 
A feladat egy internetes újság elkészítése, amely egy ismert író(nő) vagy költő(nő) és fiktív, kitalált múzsájának titkos, eddig nem ismert kapcsolatát tárja a világ elé.
Az irodalmi pletykalapnak kötelezően tartalmaznia kell:
  • tájékoztató cikkeket (pl. hír, interjú, közlemény, tudományos ismertetés, tudósítás stb.)
  • véleményközlő írásokat (pl. esszé, glossza, humoreszk, jegyzet, karcolat, kommentár, kroki, pamflet, tárca stb.)
  • szépirodalmi alkotásokat (melyeket a titkos múzsa írt, illetve hozzá írtak az adott szerzők vagy a kortársak)
  • járulékos rovatokat (pl. apróhirdetés, horoszkóp, keresztrejtvény, képregény, olvasói levelek stb.)
  • illusztrációkat (pl. sajtóképek, fotók, karikatúrák stb.)
 
A versenyzők vállalják továbbá, hogy amennyiben dobogós helyezést érnek el, pályamunkájukat nyilvánosan is bemutatják a PTE BTK magyaros szakhetének alkalmával (2020. április 27–30.) az egyetem Ifjúság úti campusán.
A javasolt témák:
  • Balassi Bálint Fulviája
  • Kármán József és Fanni
  • Arany János titkos szerelme
 
A zsűri a pályázatot kiíró tanszék tanáraiból áll. Az első három csapat számára teljes ellátást biztosítunk a Pécsi Bölcsész Kreatáborban. Az ezüstérmes versenyzők az Ördögkatlan Fesztiválra, a győztes szerkesztőség pedig a Pécsi Egyetemi Napokra nyernek karszalagot. A legigényesebben kivitelezett weboldal és a legszínvonalasabb írás(ok) készítőinek a zsűri különdíjként egy-egy Fishing on Orfű fesztiválbérletet ítél oda. Kérdéseiteket, megjegyzéseiteket a magyarosszakhet@gmail.com e-mail címre várjuk. 
A pályázatok benyújtásának határideje 2020. március 2.