Erasmus+ | Számel Kata Viola élménybeszámolója

február

17.

általános

Számel Kata Viola élménybeszámolója | Erasmus+ | Olmütz

 

A 2019/2020-as tanév első félévét Olmützben töltöttem Erasmus+ zero grant és Campus Mundi szerződéssel. Ez volt a szociológia BA tanulmányaim ötödik féléve. Összességében hálás vagyok a lehetőségért, mert úgy gondolom, sokat tanultam és fejlődtem abban a félévben.

 

Kollégium
Olmütz hangulata emlékeztetett Pécsre, a történelmi belváros, a katedrális, a hasonló létszámú egyetem és a szocialista időszakban épült külvárosi részek ismerősek voltak. Az Envelopa campuson laktam az erasmusosoknak kijelölt kollégiumban, ami öt perc sétára volt a Bölcsészettudományi Kartól. A kollégiumban kétszobás blokkok vannak, minden szoba három fős. Egy blokkhoz tartozik egy fürdő, egy hűtőgép és egy vízforraló, valamint nagy beépített szekrények. Konyha folyosónként elérhető és két főzőlappal, kis elektromos sütővel és mikróval van felszerelve, minden egyéb eszközt a hallgatóknak kell vinni. Vendégeket fogadhattunk a szobánkban viszonylag olcsón, ezt előre kellett jelezni.

Számel Kata Viola élménybeszámolója | Erasmus+ | Olmütz

 

Kurzusok

Az oktatási stílus is nagyon hasonlított a magyarországihoz. A cseh nyelvkurzusomon kívül minden órám angol nyelven volt, többnyire külföldi hallgatók részvételével. Legjobban az akadémiai angol című kurzuson fejlődtem, ahol a tanár nagyon hatékony tanítási eszközöket használt (csoportmunka, gyakorlati feladatok). Tetszett, hogy az egyetemen sok különböző tér alkalmas tanulásra. A nagy központi könyvtár hangulatos, az egyetemi büfében és kávézóban is lehet tanulni, valamint a kollégiumban és az egyetemen is vannak szépen berendezett tanulószobák.
 

Számel Kata Viola élménybeszámolója | Erasmus+ | Olmütz

Város
Olmütz mint város rengeteg történelmi emlékkel rendelkezik. Érdemes megnézni a templomokat és a múzeumokat, de rengeteg felfedezhető étterem és kávézó is van, és persze klubok. A Belmondo és a 15 minutes nevű klubok az erasmusosok törzshelyei, itt rendezték az összes tematikus bulit – welcome party, francia, latino, karácsonyi stb.
 

Számel Kata Viola élménybeszámolója | Erasmus+ | Olmütz

Árak
Csehország alapvetően egy kicsit drágább, mint Magyarország, de bizonyos dolgok olcsóbbak. Például a sör. Diákoknak a tömegközlekedés szinte ingyen van (21 koronáért, kb. 300 Ft-ért vettünk jegyet Prágába). Az egyetemen külön alkalmazásunk volt a menzához, több helyen is lehetett enni, sok lehetőségből választhattunk előre és az ételek átlagos ára 35 és 50 CZK között volt, ami nagyjából 490 és 700 Ft között van. Egyedül a kollégium volt az itthon megszokottnál jóval drágább, a három fős szobában kapott helyemért átlagosan havi 2600 CZK-t, kb. 36 000 Ft-ot kellett fizetnem. Szerencsére a Campus Mundi bőven fedezte ezeket a kiadásokat, sőt.

Számel Kata Viola élménybeszámolója | Erasmus+ | Olmütz
Programok

Olmützben működik ESN, akik programokat szerveznek a nemzetközi hallgatóknak. Az orientációs hét fergeteges volt, és később is ők szervezték a partykat, kirándulásokat. Minden héten mehettünk nemzeti prezentációra, ahol egymás kultúrájával, értékeivel és ételeivel ismerkedhettünk.

Közösség
Rengeteg országból érkeztek hallgatók, Japántól kezdve Hollandián és Columbián át Mexikóig, ezért nagyon változatos csapatban tölthettük ezt a félévet. Izgalmas volt felfedezni a hasonlóságokat a gondolkozásunkban, problémáinkban, és rácsodálkozni az érdekes különbségekre. Hálás vagyok ezért a félévért és mindenkinek ajánlom az Erasmust!

Számel Kata Viola

Fotó: Katabroad, wikipédia