VIDEÓ | Közelítések - a tudomány összeköt | Beszélgetés dr. Hornyák Árpáddal

július

28.

általános

Már 4 éve folyt az I. világháború, és a hátországok a végletekig kimerültek, amikor egy kansasi katonai támaszponton többen ágynak estek. A ragály nagyon gyorsan világjárvánnyá nőtte ki magát, és milliók pusztultak el benne. A Modernkori Történeti Tanszék docensével, dr. Hornyák Árpáddal Neichl Nóra beszélgetett az 1918/1919-es spanyolnátha-járványról.

A hozzá kapcsolódó cikk elolvasható az alábbi linken: 
http://ujkor.hu/content/20-szazad-legnagyobb-tomeggyilkosa-spanyolnatha

Spanyolnáthában szenvedő amerikai katonák egy kansasi kórházban. Forrás: Wikipedia

Spanyolnáthában szenvedő amerikai katonák egy kansasi kórházban. Forrás: Wikipedia

 
 

A bölcsészet életforma. A bölcsészet a világhoz való hozzáállás. Nem csak a múlt kutatása, hanem a bennünket körülvevő eseményekre, jelenségekre történő folyamatos rákérdezés is, ezek elemzése, értelmezése.

Az új koronavírus okozta világjárvány kivétel nélkül, mindannyiunk hétköznapjaiba jelentős változásokat hozott. Felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan érvényesíthetők a bölcsészet- és a társadalomtudományok szempontjai és megközelítésmódjai ebben a megváltozott élethelyzetben? Hogyan közelítenek és reagálnak a bölcsészkar oktatói, kutatói az átformálódott világunkra? Hogyan jelenik meg a koronavírus mint jelenség a kutatásaikban és adott esetben a privát életükben?

Közelítések  sorozatban a Kar oktatói jól ismert szerepkörükben tűnnek fel. Még ha új kommunikációs csatornán jelennek is meg (ezúttal a Teams felületén), ugyanazt teszik: reagálnak, elemeznek és értelmeznek ezekben a rövidre szabott videókban.

Reményeink szerint ez a sorozat nem csak továbbgondolásra érdemes felvetéseket kínál, hanem új nézőpontokkal is gazdagítja nézőit. Továbbá az sem titkolt célunk, hogy a megszólalások közösségépítő funkciót is nyerjenek. Mert a tudomány összeköt.