Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar

 

                                                          
                                                              

Pécsi Bölcsész Kreatábor - 2014

Nyomtatóbarát változatPDF változat

2014-ben hatodik alkalommal rendezte meg a PTE Bölcsészettudományi Kara a KreaTábort - vállalkozó középiskolások nyári egyetembe-kóstolását.

A közel 30 táborozó az ország legtávolibb (és közelibb) részeiből érkezett, és hozta magával egyéniségét, készségeit, hogy a három szeminárium (irodalom, társadalomtudomány, angol nyelv és kultúra) munkája során mindenki gazdagodhasson.

Eredményes szemináriumi projektek, érdekfeszítő előadások, szórakoztató kísérőprogramok keretezték a tábori napokat. Mindezek, valamint a megteremtett légkör igény s egyszerre biztosíték a jövő évi, hetedik KreaTábor megrendezésére.

Az első KreaTábor már révbe ért: van olyan első-táborozó hallgatónk, aki azóta OTDK első helyezést ért el. Hasonló sikereket kívánunk minden eddigi s leendő KreaTáborosnak!


A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán az idei évben is megrendezésre kerül a VI. Pécsi Bölcsész KreaTábor 2014. június 30 - július 3. között. A tábor fő témája ebben az évben a kortárs kultúra.

A tábor segítséget nyújt a középiskolás diákoknak az érettségire való felkészülésben, megismerteti a résztvevőkkel a Bölcsészettudomány Karon művelt tudományokat, az itt oktatott szakokat.

A táborban az izgalmas előadások, és szemináriumi beszélgetések mellett számos érdekes program várja a résztvevőket. Az előadások az érettségi tárgyaknak megfelelően többnyire amagyar nyelv és irodalom, illetve atörténelem témaköreit érintik. A szemináriumokon a tábor résztvevői az egyetemen zajló alkotómunkába is betekinthetnek, közös szemináriumi munka során irodalomtudomány, társadalomtudomány vagy angol nyelv és kultúra szemináriumi csoporthoz csatlakozva hozhatnak létre közös alkotást.

A szemináriumok:

 • angol nyelv és kultúra: A szeminárium résztvevői az angol kultúrához kapcsolódó előadásokat hallgathatnak különböző tudományterületekről - irodalom, kulturális antropológia, nemzetközi tanulmányok - angolul. Délutánonként az előadásokon elhangzott nyelvi anyagot dolgozzák fel a nyelvi szemináriumon. A szeminárium munkanyelve az angol!
 • irodalom szeminárium: A szeminárium témája a kortárs líra központi kérdéseiből kiindulva épül fel. A huszadik század második fele óta újra és újra megkérdőjeleződik, mit tekinthetünk versnek. Erre a kérdésre a kortárs líra különösen izgalmas válaszlehetőségeket kínál. A három szemináriumom a következő problémákat járjuk körbe, kitérve kortárs szerzők műveire, műfaji sajátosságokra és az irodalomtörténeti kontextusra:
 • Vers-e a prózavers?
 • Vers-e a slam poetry?
 • Vers-e a (metrikus) formajáték?
 • társadalomtudományi-szeminárium: Három korszak - egy esemény. Tulajdonképpen ki is az a Dózsa?! A társadalomtudományi szeminárium résztvevői egy kereken 500 éve történt esemény kapcsán három különböző korszakkal is megismerkedhetnek. Konkrét témánk a Dózsa György-féle felkelés története lesz, ennek tüzetesebb vizsgálata először a 16. századba repíti az érdeklődőket. A történetírás témával kapcsolatos izgalmas eredményeinek megismerése után azt vizsgáljuk meg, hogyan és mit tanultak róla a középiskolák diákjai a Horthy-korszakban és a Rákosi-korban. A szemináriumokon a 20. század folyamán használt történelemtankönyveket segítségével megrajzoljuk Dózsa korszakonként eltérő három arcát. Ezáltal magát a három korszakot, azok politikai gondolkodásmódját, társadalomképét, értékrendszerét is feltárjuk. A portrékat kiállításon mutatjuk be.

A szakmai program mellett bemutatkoznak

 • a Kar más tanszékei, intézetei, szakjai,
 • az IMPROVOKÁL (improvizatív színház) társulat,
 • a ZEN (Zenélő Egyetem) zenészei,
 • az ENSZ-BMW díjas Immigropoly játék
 • mindezt izgalmas kulturális programokkal egészítjük ki a város szívében.

RÉSZLETES PROGRAM, ELŐADÁSOKKAL

A programokat a PTE Ifjúság úti, Rókus utcai épületeiben és a Zsolnay Negyedben tartjuk. A szálláshely a Márton Áron Szakkollégium, ahol a tábor rendjére éjszaka kollégiumi tanárok vigyáznak. A résztvevők számára igény szerint biztosítunk az ebéd mellett reggelit és vacsorát.

Az érdeklődésre való tekintettel a táborba való jelentkezés határidejét meghosszabbítottuk!
A jelentkezés új határideje 2014. június 13.

A KreaTáborba a jelentkezni online, az ELEKTRONIKUS JELENTKEZÉSI LAPkitöltésével lehet.

A jelentkezés elfogadásáról visszaigazoló emailt küldünk további részletekkel.

A táborral kapcsolatos kérdéseikkel Izsák Mónika kolléganőnkhöz fordulhatnak bizalommal az izsak.monikapte.hu e-mail címen.

A program "A Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja - Önszerveződő és önkéntes részvételen alapuló tudományos tevékenységhez kapcsolódó kezdeményezések támogatása a Pécsi Tudományegyetemen" elnevezésű, TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0028 azonosító számú projekt támogatásával valósul meg.