Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar

 

                                                          
                                                              

Pécsi Bölcsész Udvar - Ördögkatlan fesztivál

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Idén is lesz Pécsi Bölcsész Udvar az Ördögkatlan fesztiválon, már harmadszor, de új helyszínen: Villánykövesden, a faluház udvarán.

A legnagyobb görög filozófus, Platón az egész világon nem talált szebb helyet Pécsnél, s ezért itt élt haláláig – legalábbis a Pécshez kötődő török hagyományban, amely még Platón sírhelyét is számon tartja "egy paradicsomhoz hasonlatos helyen, egy rózsával és jácinttal ékes kertben, egy fülemülefészekben." A sokféle kultúrát, a múltat és a jelent izgalmas összjátékba hozó pécsi Bölcsészkar egy ilyen kerthez hasonlítható. Ebbe a világba pillanthat be, aki betér a Pécsi Bölcsész Udvarba, a villánykövesdi faluházba. Beszélgetésekben, játékos együttlétben vendégeink ismerőseinkké válhatnak. Leendő hallgatóink, hozzátartozóik megtapasztalhatják, miként lehet a mediterrán napsütésben barátságosabban tekinteni arra, akit-amit rosszkedvünk telén távolinak, idegennek gondolunk: más vallásokat, kultúrákat, a régmúlt és a közelmúlt ellenfeleit: az egykori hódító törököktől Shakespeare világán át a múlt század végének zajgó világáig – hogy ismerősebbé váljunk saját magunk számára is.


Várunk mindenkit tematikus napjainkon:

  • Augusztus 3-án (Törökök Baranyában – Szigetvár és Pécs) a hódoltság korának e két fontos váráról, városáról beszélgetünk: miként jelennek meg a szépirodalomban és a történeti-régészeti kutatásban. 
  • Augusztus 4-én (Shakespeare 400) Shakespeare halálának 400. évfordulójára irodalmi, filmes és interaktív programokon keresztül emlékezünk. 
  • Augusztus 5-én (elnyomás/ellenállás) az 1980-as évek underground szellemiségét és mozgalmait idézzük meg, kitekintve egy rendhagyó és rendbontó egyetemi kiállítás történetére és emlékezetére is. 
  • Augusztus 6-án (Idegenek kívül-belül) az idegenség, a migráció, az együttélés társadalmi, kulturális és reprezentációs aspektusait vesszük górcső alá.

Aktualitások, információk a Facebookon!

Részletes program