Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar

 

                                                          
                                                              

Ibero-Amerika Központ

A Latin-Amerika Központ 2001. november 19-én alakult meg a Pécsi Tudományegyetem, az Oktatási Minisztérium, a Külügyminisztérium és a Magyarországon akkreditált latin-amerikai, spanyol és portugál nagykövetségek támogatásával, mely 2004 január 1-től a PTE Ibero-Amerika Központjaként tevékenykedik.

A Központ 2002-től minden évben egy-két napos nemzetközi tudományos konferenciát szervezett. A Központ útjára indította az Iberoamericana Quinqueecclesiensis tanulmány- és konferenciakötet sorozatot, melynek 12. kötetét 2014 májusában mutattuk be. Az Ibero-Amerika Központ 2014 tavaszán (2010. május 5-9.) tizenötödik alkalommal szervezte meg a spanyolul-portugálul beszélő világ bemutatását célzó tudományos-kulturális rendezvénysorozatát, mely az „Ibero-Amerika Hét" elnevezést viseli.

Az Ibero-Amerika Hét tudományos és kulturális programcsomagját a Pécs 2010 Programtanács 2005-ben a kulturális főváros pályázati szakaszában nívódíjjal jutalmazta és így az Ibero-Amerika Hét részévé vált az „Európa Kulturális Fővárosa 2010" programsorozatnak. Programjainkat minden évben szoros együttműködésben szerveztük a PTE BTK Spanyol és Ibero-amerikai Tanulmányok Tanszékével, a Kodály Zoltán Gimnázium Magyar-Spanyol két tanítási nyelvű tagozatával, a Budapesten akkreditált latin-amerikai, illetve a spanyol és a portugál nagykövetségekkel, az Oktatási Minisztériummal, a Külügyminisztériummal, valamint pécsi és országos civil szervezetekkel (Pécsi Magyar-Spanyol Társaság).

Az előző évek során az Ibero-Amerika Hét fővédnökei minden évben külügyminiszterek voltak: Martonyi János, Kovács László, Somogyi Ferenc, Göncz Kinga, Martonyi János. Védnököknek kértük fel az előző évek tradícióinak megfelelően Spanyolország és Portugália nagyköveteit, a GRULA (Latin-Amerikai Nagykövetek Csoportja) soros elnökét, a Baranya Megyei Közgyűlés Elnökét és Pécs Megye Jogú Város polgármesterét és a PTE rektorát.

Vezető: 
az MTA doktora/Dsc
egyetemi tanár
intézetvezető, központvezető, doktori iskola vezetője
72/503 600/23501
Fogadóóra: 

szerda 12.00-13.00