Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar

 

                                                          
                                                              

Art of ageing - Aktív idősekért nemzetközi és szakmai továbbképző konferencia

Nyomtatóbarát változatPDF változat
 
Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete az Egészségtudományi Karral társszervezésében ismét megrendezi a Kortalan Tudomány Konferenciát és Fesztivált, melynek célja egyetemünk kultúrájának és kutatásainak elismerése és ünneplése, valamint az igényes és érthető tudománykommunikáció mellett interaktív együttműködések létrehozása az egyetem körein belül és kívül egyaránt. Részletek és regisztráció itt.
A konferenciára előregisztráció szükséges, melynek határideje: 2019. szeptember 10. Előregisztráció itt.
 
 
Kiemelt programajánlat
 
Test és lélek, erkölcs és emberi méltóság: evolúciós perspektíva – Medicus Gerhard az Innsbrucki Egyetem oktatójának előadása

Az emberiség fejlődésének evolúciós előfeltételei a korai emlősökből származó, társadalmilag barátságos viselkedési minták: nyugtató ölelkezés, társadalmi viselkedés, kölcsönös altruizmus és megbékélés. A barátságos viselkedés az érzelmileg vezérelt hajlamban rögzül. Ezek kognitív módon egyre inkább megjelentek a hominida ősökben (emberszabású majmok), különös tekintettel az empátián keresztül (amely vigasztalást és társadalmi támogatást tesz lehetővé), valamint a testi „én” és az intellektualizált, spirituális „én” különálló észlelése révén. A Homo erectustól kezdve ezt kibővített időhorizont és emphronesis (az elme elmélete), valamint bűntudat és szégyen, bocsánat és megbocsátás egészítette ki. Az emberek végül morális lényekké váltak a verbális nyelv, a gondolkodás és a felelősség révén. A test és a lélek megkülönböztetése létrehozta az emberiséget, de a kultúrtörténet folyamán ez a szétválasztás olyan korlátokat és konfliktusokat váltott ki, amelyek bonyolultabbá tették a saját és másokkal való bánásmódot.

Időpont: 2019. október 1. (kedd) 16:00-17:30
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem BTK-TTK Kari Tanácsterem


 

A pécsi irodalmi műveltség a kezdetektől a huszadik századig

A pécsi irodalmi műveltség a kezdetektől a huszadik századig
 
A Pécsi Tudományegyetem Történeti Gyűjtemények Osztálya mint minden tavasszal, idén is új időszaki kiállítást állított össze, melynek ötletét és vezérfonalát Nagy Imre professzor úr 2013-ban megjelent Öttorony című műve adja. A kötet a pécsi irodalmi műveltség történetét tekinti át a kezdetektől egészen a 20. századig.
 
Az Öttorony bevezetőjében számos kérdés merül fel egy város irodalomtörténetével, illetve megírásának lehetőségeivel kapcsolatban. Mit nevezhetünk pécsi irodalomnak? Mit jelent a város? Hogyan tekintsük a város nem irodalmi szövegeire? Folyamatosság vagy megszakítottság érvényesül a történetben? Regionális nézőpont vagy a magyar kontextus jelenik-e meg hangsúlyosabban?
 
A kiállítást a Kortalan Tudomány Konferencia és Fesztivál szervezői is jó szívvel ajánlják.
A kiállítás 2019. május 30. – 2020. március 31. között tekinthető meg, a Klimo Könyvtár – Pécs, Szepesy Ignác utca 3 alatt.
 
 
 
Esemény dátuma: 
2019. október 01. 16:00
Esemény helyszíne: 
PTE (Lásd részletek)
Kategória: 
Konferencia

PTE BTK

 

 

 A jövő embere a bölcsész.