Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar

 

                                                          
                                                              

Görcsi Péter: A megtévesztés dramaturgiája

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A PAB I. Nyelv- és Irodalomtudományok Szakbizottsága, Irodalomelméleti Munkabizottsága, Irodalomtörténeti Munkabizottsága valamint a Művészetek és Irodalom Háza (ZsÖK)

 

Tisztelettel meghívja Önt

 

Az irodalomtudomány műhelyei program keretében

 

2018. február 26-án (hétfőn) 18 órakor, a Breuer Marcell terembe

 (Művészetek és Irodalom Háza)

 

 

Görcsi Péter

A megtévesztés dramaturgiája

Martin McDonagh drámái és fimjei

 (Kronosz, Színháztudományi Kiskönyvtár, 2017)

 

című könyvének bemutatójára

 

A szerzővel

P. Müller Péter

(irodalomtörténész, esztéta)

beszélget

 

Görcsi Péter kötete az első magyar nyelvű monográfia Martin McDonagh drámáiról és filmjeiről. Az 1970-ben született angol-ír drámaíró, filmrendező és forgatókönyvíró első drámái az 1990-es évek végén jelentek meg, és szinte azonnal meghozták számára a nemzetközi sikert. A 2000-es években bemutatott újabb darabjai nemcsak népszerűségét fokozták, hanem a tudományos érdeklődést is ráirányították munkásságára. Az általa írt és rendezett filmek Oscar-díjat (Six Shooters), és BAFTA-díjat (In Bruges/Erőszakik) nyertek. Darabjait már 1997 óta játsszák Magyarországon, az elmúlt étvizedben több mint harminc magyar bemutatója volt. Drámái közül a legnépszerűbbek közé tartozik a The Beauty Queen of Leenane (Leenane szépe illetve Piszkavas címen is játszották), a The Lonesome West (Vaknyugat), a The Cripple of Inishmaan (A kripli) és a The Pillowman (A Párnaember).

Görcsi Péter könyvének első két fejezete azt vizsgálja, hogy McDonagh művei hogyan kapcsolódnak a huszadik századi ír illetve angol drámatörténeti hagyományokhoz, valamint hogy művészete miért számít kivétel(es)nek a vele együtt induló brit kortársak között. A kötet harmadik fejezete pedig árnyalt és tüzetes értelmezését adja a McDonagh-drámák és filmek tér- és időkezelésének, a nyelvhasználatnak, az erőszak szerepének, a művek enigmatikusságának és főbb dramaturgiai sajátosságainak.

 

Görcsi Péter a PTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolájában végzett 2016-ban, ez az első önálló kötete.

 

P. Müller Péter a PTE BTK Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszékének egyetemi tanára. 

Esemény dátuma: 
2018. február 26. 18:00
Esemény helyszíne: 
Breuer Marcell terem (Művészetek és Irodalom Háza)
Kategória: 
Könyvbemutató

PTE BTK

 

 

 A jövő embere a bölcsész.