Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar

 

                                                          
                                                              

Könyvbemutató - Állatszimbólumtár A-Z

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Könyvbemutató - Állatszimbólumtár A-Z

A több ezer éves állatszimbolikát feltérképező Állatszimbólumtárral eddig adós volt a magyar könyvkiadás. A kötet szócikkei az antik és a bibliai hagyományra épülő európai tradíciókból kiindulva az ennek szerves részét képező magyar művelődésre és népi kultúrára helyezik a hangsúlyt. A Vígh Éva által szerkesztett Állatszimbólumtár illusztrációinak gazdag magyar példatára is ezt hangsúlyozza.

A valós és képzeletbeli állatok jelenléte a népi kultúrában, a teológiában, az irodalomban, a művészetekben és a kultúrák történetében jelzi azt a kivételezett szerepet, amelyet a fauna jelentett az embernek az őt körülvevő világgal kialakított kapcsolatában. Képzőművészeti és irodalmi ábrázolások sokasága jelzi a zoomorf, és olykor szörnyszerű ábrázolásokban az emberi fantázia gazdagságát.

A művelődéstörténet e sajátos területe és a szimbólumok évezredes története iránt érdeklődő olvasó és kutató az A-tól Z-ig sorrendbe állított 123 szócikkben valós és képzeletbeli állat szimbolikus jelentésváltozatait követheti nyomon az olvasmányosan informatív, de a források jelölésével a további kutatások számára is hasznos szócikkekben.

Beszélgetőpartnerek: Vígh Éva, Tüskés Anna és Buda Attila

A beszélgetést vezeti: Molnár Dávid

A kötet a helyszínen megvásárolható.

 

Esemény dátuma: 
2019. október 17. 17:30 - 18:30
Esemény helyszíne: 
PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Pécs, Universitas u. 2/a)
Kategória: 
Könyvbemutató

PTE BTK

 

 

 A jövő embere a bölcsész.