Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar

 

                                                          
                                                              

Pécsi Bölcsész Udvar - 12. Ördögkatlan Fesztivál

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

 

Pécsi Bölcsész Udvar – 12. Ördögkatlan fesztivál

Nagyharsány, Ősi-udvar

 

Állandó programjaink

 

Mosolygó halak, jókedvű emberek – Gambiai életképek.

Kalmár Lajos és dr. Tarrósy István fotókiállítása.

 

Olvasóliget

„Foglaljon helyet, vegyen kezébe egy könyvet, dőljön hátra és olvasson...”

A Csorba Győző Könyvtár jóvoltából hűsölhetünk, olvashatunk, mélázhatunk az udvarban a fesztivál ideje alatt.

 

 

 

2019. július 31.

 

12.30 – 14.00 Bölcsész Udvari Randevú

„RapidRandi”

Interaktív színházi játék 2 részben

 

A Pécsi Művészeti Gimnázium OKJ-s színészképzésének hallgatói az udvarlás témakörét járják körül rendhagyó színházi játékuk során.

Ha voltál már randizni, ott a helyed!

 

Játsszák: Gálberki Réka, Ziegenheim Dorina, Farkas Dóra, Szabó Dalma, Czirják Lili, Popa Máté, Solymosi Dominik, Juhász Bence, Rácz Attila, Fenyvesi Mihály, Tatai Gergő

Rendezte: Ákli Krisztián

 

14.30 – 15.30 Bölcsész Udvari Légyott

Irodalmi, néprajzi, lélektani találka.

Kerekasztal-beszélgetés az udvarlásról

 

Az udvarlás szó eredetében az udvarok pompás világát idézi. Hogyan lesz az ösztönökből kultúra? Miképpen jelenik meg a társkeresés a társadalom különböző rétegeiben? Hogyan lehet szépen kimondani a kimondhatatlant?

 

16.30 – 17.30 Bölcsész udvari színház

Írjál és szeressél!

Felolvasószínház.

Nyáry Krisztián összegyűjtötte a magyar kultúrtörténet legszebb, vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit, majd megírta a keletkezéstörténetüket: többek között Ady, Kossuth, Latinovits gondolatai a szerelemről.

Félénk udvarlólevél, pimasz széptevés, szemérmes viszontválasz, írásos erotika, hideg elutasítás, csalódott szakítás, könnyes búcsúlevél: minden, ami a szerelmes levél műfajába belefért.

Közreműködik: Köles Ferenc, Várnagy Kinga és Nyáry Krisztián

 

18.00 – Bölcsész zeneudvar

Kóbor Zsóka és Polgár Patrik koncert

Kóbor Zsóka és Polgár Patrik akusztikus duó a több éves közös projektekben történő zenélést követően 2018-ban alakult meg. Egy kicsit alternatív, egy kicsit poppos, de minden bizonnyal akusztikus örömzene. 2018-ban közel 30 koncerten mutatkozhattak be melyek közül játszhattak olyan fesztiválokon is mint például a Fishing On Orfű vagy a STRAND Fesztivál. Nincs több viszály és Valamiért című daluk megtalálható az interneten. Mindkét dal a Petőfi Rádióban debütált, Valamiért című dalukhoz forgatott klipjük pedig az M2 Petőfi TV-ben.

 

20.30 – Bölcsész versudvar

Ég és föld gyermeke - Pilinszky János szövegrészletek

A PTE Janus Egyetemi Színház verses színházi estje

Egyszemélyes próbálkozás nehéz versekkel, nehéz mondatokkal, nehéz szavakkal, nehéz ritmusokkal.

Elmondja: Tóth Benedek Ernő

Rendező: Tóth András Ernő

 

 

2019. augusztus 1.

 

11.00 – 14.00 Bölcsész társas udvari játék

JátszóTér

Vendégünk és házigazdánk a híres pécsi JátszóTér, legújabb, legjobb társasjátékok otthona.

 

12.30-13.30 – Bölcsész Szabaduló Udvar

A Fekete Csönd

Irodalmi szabadulószoba

Az ajtó zárva, az óra ketyeg, de vajon sikerül kijutni, mielőtt még túl késő lenne?

Szituáció: gimnazistaként az irodalom órán ülünk, a téma műelemzés. Már 30 perce az órát bámuljuk, mégis, csak 10 perce megy az óra. Ha veled is történt már hasonló, szabadulószobánkat mindenképp ki kell próbálnod! Célunk, hogy egy novellát úgy mutassunk be játékos formában, hogy az meghozza a kedved a történet elolvasásához és később segítsen az órai elemzéskor! A kérdés már csak az, sikerül-e megfejtened az indítékot és idő előtt kijutnod a csapdából…

 

14.30 – 15.30 Játékos Bölcsész Udvar

A játékok tökéletes világa - motiváció és gamification a mindennapokban

Kerekasztal-beszélgetés

A játékosítás (gamification) módszertana olyan motivációs erőkre épít, amelyek a játékokból ihletődtek és tudatos tervezés eredményeként jönnek létre. A beszélgetés során többek között arra keressük a választ, hogy miért vagyunk hajlamosak órákat eltölteni a monitor előtt kedvenc játékszoftverünkkel, hogyan jelenik meg a kihívások megoldásával járó sikerélmény a virtuális közegben, és mi a titka a jól működő gamifikációs fejlesztéseknek. A kerekasztalban felszólaló szakemberek egyaránt képviselik a játékosítás, valamint a játékkutatás témakörhöz kapcsolódó akadémiai, üzleti, és kutatói oldalt.

 (Kép forrása: gamifikacio.blog.hu)

 

16.30 – 17.30 Bölcsész udvari színház

Improvokál: A Hamilton-ház rejtélye

Avagy interaktív detektív játék az Improvokál Társulat tagjaival, amolyan life-size Cluedo két turnusban

 

A Pécsi Bölcsész Udvar egy délutánra egy 1930-as évekbeli kúriává változik. Ennek azonban ára volt. A ház urának meg kellett halnia.

De miért? Ki tehette? Hogy tette? Hol van a nagyítóm? 
Mi ez itt? És az ott? Maga meg mit csinált aznap éjjel?

Ezen az estén mindenki az ártatlanság álarca mögé bújik - sötét titkokat találhatunk azonban, ha megismerjük a ház lakóinak valódi arcát.


Vallass! 
Analizálj!
Most lássuk újra!
És a gyilkos nem más, mint...

Várjuk szeretettel az önjelölt Sherlockokat, Miss Marpleket, Columbokat!

 

A nyomozásra kétszer egymás után is lehetőség nyílik.

 

18.00 – Bölcsész zeneudvar

Cedar Knoll koncert

A Cedar Knoll egy olyan rockzenekar, amely hagyja, hogy a közönsége határozza meg a zenéjének mivoltát. Tagok: Pénzeli Gabriella, Nagy Benjámin, Studi Norbert, Számel Soma. 2018, Pécs.

 

20.30 – Bölcsész moziudvar

Szilágyi Zsófia: Egy nap

Filmvetítés

Anna 40 körül van. Rohan. Van három gyereke, férje, munkája, anyagi szorongása. A pénzük fillérre, a napjaik percekre vannak beosztva. Anna odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét. Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne. Úgy érzi, elveszti őt. És úgy érzi, nem térhet ki a mindig soron következő feladat elől. A hétköznapi, a masszívan monoton ütközik a törékennyel, a nem ismételhetővel.

Szilágyi Zsófia egy Pécsett szerzett diploma után a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televíziórendező szakán végzett 2007-ben Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában. Az Egy nap első játékfilmes rendezése, amely a Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával készült. Az Egy nap világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban volt, ahol az alkotás az 57. Kritikusok Hete versenyszekcióban szerepelt és ott a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el. A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége az Európai Filmakadémia kérésére összeállított egy 12 filmből álló listát is, amelyen szintén helyet kapott az Egy nap, s amely ezzel esélyessé vált az Európai Filmdíjra is. 

 

 

 

2019. augusztus 2.

 

12.30 – 14.00

Bölcsész zeneudvar

Djembe (afrikai dob) workshop

Azt mondják három szellem van a djembében: A fa szelleme, amelyből a dobot faragták, az állat szelleme, amelynek bőre az ütőfelületet adja, valamint a dobkészítő mesteré, akinek szakmai tudása nélkül dob nem készülhet Afrikában.

Várunk mindenkit, aki szeretné kipróbálni és megtanulni, hogy lehet megszólaltani Nyugat-Afrika tradícionális ütőhangzerét, a djembét.

 

14.30 – 15.30 Bölcsész Afrika Udvar

Az Afrika-kép változása Magyarországon - interdiszciplináris megközelítések

Kerekasztal-beszélgetés

 

A kerekasztal a magyarországi Afrika-képet, illetve Afrika-tudatot igyekszik feltérképezni, körbejárni. Teszi ezt különféle tudományterületeken jártas, afrikai terepet és magát az afrikai valóságokat ismerő szakértők segítségével. Magyarország egyetlen egyetemi Afrika-kutató műhelye, a PTE AKK, évek óta folytat jelentős terepi kutatásokat, publikációs tevékenységet, valamint oktatási,  ismeretterjesztő és interkulturális aktivitást. Különösen a 2015 óta zajló európai "migrációs válság" tükrében érdemes elgondolkodni azon, mit, mennyit és milyen formában tudunk Afrikáról, az afrikai emberekről és hétköznapokról.

A beszélgetés résztvevői: Dr. T. Horváth Attila, Ph.D., BMGE, történész, Afrika-kutató, a PTE Afrika Kutatóközpont külső munkatársa; Dr. Marsai Viktor, Ph.D., egyetemi adjunktus, NKE, biztonságpolitikai szakértő, Afrika-kutató, a PTE Afrika Kutatóközpont külső munkatársa; Bagi Judit, védett doktorandusz, politológus-szociológus, PTE, a PTE Afrika Kutatóközpont titkára

A program a PTE Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatósága és a PTE Afrika Kutatóközpont társszervezésében valósul meg.

 

16.30 –19.00 Bölcsész udvari tánc

Szenegál Show

Nyugat- afrikai tánc- és dobshow, majd táncház

Különleges, nyugat-afrikai (Szenegál, Guinea) táncok autentikus öltözetekben, kevéssé ismert hangszerekkel.

 

20.30 – Bölcsész moziudvar

Éjszaka Tunéziában

Kertmozi

 

Egy hallgatói buliban Mariam, a fiatal tunéziai nő találkozik a titokzatos Yousseffel. Néhány órával később viszont az utcán találja magát, sokkos állapotban. Egy hosszú éjszaka veszi kezdetét, amikor harcolni kell a jogaiért és a méltóságáért. De számíthat-e az igazságszolgáltatásra, amikor az elkövetők maguk az igazságszolgáltatók. Az arab film szokatlan nyíltsággal meséli el egy fiatal lány kalandjait, akit megerőszakoltak, és aki könyörtelenül harcol azért, hogy igazságot szolgáltasson.

 

 

 

2019. augusztus 3.

 

11.00 – 14.00 Bölcsész festék-udvar

Pólószitázás

Hozz egy pólót és csinálj belőle pécsi bölcsész relikviát!

 

12.30-14.00 Bölcsész Gyerekudvar

Interaktív író-olvasó találkozó Jeney Zoltánnal, a Rév Fülöp című lovag- és meseregény szerzőjével.

Jeney Zoltánnal, a lovagregény írójával beszélget Szekeres Nikoletta, akitől megtudhatjuk, milyen egy mai lovagregény, és hogyan válhat igazi lovaggá bárki, aki szeret mezőn heverészni.

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas birodalom, Balatónia, ahol Csobánc király uralkodott. Egy nap a király megbetegedett, hatalmába kerítette a Kiliti-láz, melynek ellenszere egy varázslatos virág, ami csak a legderekabb lovag kertjében virágzik. Rév Fülöp, akinek élete a mezők pázsitján heverészés jegyében telik, feladatul kapja, hogy megtalálja a gyógyító erejű virágot, és kénytelen útra kelni. Az egyszeri legényből hős lesz, de maga sem érti hogyan. Útján segítő társakra lel, Ádándra, a titokzatos lovagra, báró Hegyeschtűy Vászolyra az arasznyi termetű fajszra és Monoszra, az egykedvű lóra, aki nélkül nem lehetne kaland a kaland.

 

Közben:

Játék és mese

Gyerekirodalmi meseterápiás foglalkozás

Simonné Koszér Andrea tanító, gyógypedagógus és meseterapeuta foglalkozása iskoláskorú gyerekeknek. A játékos foglalkozás a meseterápia eszköztárával hívja a gyerekeket igazi kalandra, a mesék birodalmába. Köztudott, hogy a mesék az Óperencián túl és a lélek mélyén játszódnak. Néha a kettő ugyanaz.

 

14.30 – 15.30 Bölcsész filmes udvar

Másfél óra - Egy nap

Beszélgetés Szilágyi Zsófia többszörösen díjnyertes filmjének titkairól.

 

Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje nem csupán a kritikusok, de a nézők körében is óriási sikert aratott, s ez nem csupán témájának - egy háromgyerekes anya nehéz napjának bemutatása - köszönhetően, hanem képi megoldásai miatt is. A néző óhatatlanul részesévé válik az anya, a család hétköznapi életének, maga fejezi be a szereplők mondatait, ámulatból ámulatba esik a történet keresetlenségén, s a film segítségével megtapasztalja a családanya egyetlen napjának bő másfél órába sűrített nehézségeit. Az alkotóval, Szilágyi Zsófia rendezővel folytatott beszélgetésben az indíttatással, a film elkészítésével és fogadtatásával kapcsolatban felmerült kérdésekre keressük a válaszokat.

 

 

16.30 – Bölcsész Udvari színház

Az idegen.

Monodráma

A PTE Janus Egyetemi Színház és a Színház és Filmművészeti Egyetem vizsgaelőadása.

Albert Camus talán leghíresebb regénye L'étranger címmel a 20. század derekán, 1942-ben látott először napvilágot. Népszerűségét mutatja, hogy mintegy negyven nyelvre fordították le. Témája a camus-i filozófia alapélménye: az abszurd. Magyar fordításban Közöny címmel jelent meg. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy tanulmányaimhoz diplomamunkának monodrámát kell készíteni, hosszú keresgélés után visszatértem egyik meghatározó olvasmányélményemhez, amit nagyon közel érzek magamhoz. Ezt a régi élményt csak tetézte, hogy rátaláltam az új magyar fordításra (Az idegen), ami megpecsételte választásom. - Zakariás Máté

 

Albert Camus

Az idegen

monodráma

 

Fordította:

Ádám Péter, Kiss Kornélia

Játssza

Zakariás Máté

Rendezte:

Zakariás Máté

 

18.00 – Bölcsész zeneudvar

Leafshire koncert

Kétszemélyes, szentimentális témájú akusztikus zenekar.

Esemény dátuma: 
2019. július 31. 12:30 - 2019. augusztus 03. 20:00
Esemény helyszíne: 
Nagyharsány, Ősi Pincészet
Kategória: 
Programsorozat

PTE BTK

 

 

 A jövő embere a bölcsész.