Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar

 

                                                          
                                                              

Tóth Orsolya: Egykor és most Tanulmányok a XIX. századi magyar irodalomról

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A PAB I. Nyelv- és Irodalomtudományok Szakbizottsága, Irodalomelméleti Munkabizottsága, Irodalomtörténeti Munkabizottsága valamint a Művészetek és Irodalom Háza (ZsÖK)

valamint a

Magyaros Szakhét Szervezői

 

Tisztelettel meghívják Önt

 

Az irodalomtudomány műhelyei program keretében

 

2018. május 2-án (szerdán) 18 órakor, a Breuer Marcell terembe

 (Művészetek és Irodalom Háza)

 

Tóth Orsolya

(irodalomtörténész)

 

Egykor és most

Tanulmányok a XIX. századi magyar irodalomról

(Pécs, Kronosz, 2017)

című könyvének bemutatójára

 

A szerzővel

Bozsoki Petra

(irodalomtörténész)

beszélget

E kötet valamennyi írása a XIX. századi magyar irodalom történetéről szól. Többek között Kazinczy, Berzsenyi, Katona és Kölcsey munkáit érinti. Bő kétharmada a szaktanulmány műfajában, utolsó harmada kortárs kötetekről írott recenzió.  Együttes jelenlétüket az indokolhatja, hogy valami hasonlót keresek  bennük. A XIX. századi szövegek esetében  - irodalomtörténészként - az egykori kontextus feltárásban vagyok érdekelt. A kortárs regények esetében pedig – ismét csak irodalomtörténészként - az foglalkoztatott, hogy miként viszonyulnak az általam ismert múlthoz, s ezeken keresztül másként látom-e a XIX. századot. Eközben pedig azt próbáltam szem előtt tartani, hogy az egykor és most szembeállítása koránt sem olyan problémátlan és magától értetődő, mint ahogyan kötet címe esetleg sugallja.

Tóth Orsolya a Pécsi Tudományegyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének oktatója, kutatási területe a XIX. századi magyar irodalom. Korábban megjelent kötete: A múlandó és a múlhatatlan. Kazinczy és kortársai irodalmi szemléletmódjainak diszkurzív határairól, Bp. 2009. Tudományos munkásságáért 2014-ben Martinkó András díjat kapott.

Bozsoki Petra a PTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola doktorandusza, a Kritikai szalon beszélgetés-sorozat szervezője,kutatási területe a XIX. századi és kortárs magyar irodalom.

 

A rendezvény az EFOP-3.4.3-16-2016-00005 számú, „Korszerű egyetem a modern városban: Értékközpontúság, nyitottság és befogadó szemlélet egy 21. századi felsőoktatási modellben” című projektben, a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg.

Esemény dátuma: 
2018. május 02. 18:00
Esemény helyszíne: 
Breuer Marcell terembe (Művészetek és Irodalom Háza)
Kategória: 
Könyvbemutató

PTE BTK

 

 

 A jövő embere a bölcsész.