Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar

 

                                                          
                                                              

FELHÍVÁS | Mint-a-Parlament - Az Országgyűlés törvényhozó munkáját modellező rendezvény, felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára

Nyomtatóbarát változatPDF változat
Felhívás | Mint-a-Parlament - Az Országgyűlés törvényhozó munkáját modellező rendezvény, felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára
A program rövid leírása:
A program célja, hogy a hallgatók testközelből ismerhessék meg a törvényhozó munkát, a törvényhozás menetét és az országgyűlési képviselők munkáját. A hallgatók a program során kiegészíthetik elméleti ismereteiket és kipróbálhatják magukat a képviselők szerepében.

A Mint-a-Parlamentre jelentkező csoportok a jelentkezéssel egy időben egy logóval ellátott frakcióprofilt és a meghirdetett témák közül egyhez törvényjavaslatot nyújtanak be, melyet szeretnének előterjeszteni a program ülésnapján. A jelentkezett csoportok közül a szervezők hatot választanak ki, a benyújtott anyagok minősége és a jelentkezési gyakoriság alapján.

A kiválasztott hat csoport anyagait egy szakértő bizottság értékeli a következő szempontok szerint:
 • szakszerűség (mennyiben felel meg egy törvényjavaslat formai követelményeinek),
 • kidolgozottság (az adott területet mennyire részletesen szabályozza figyelembe véve a téma összetettségét)
 • felkészültség (választott témában való jártasság),
 • kreativitás (újító javaslatok megjelenése).
 
A bizottság által legtöbb pontot szerzett frakció törvényjavaslata kerül az ülésnapon megtárgyalásra, melyhez minden frakciónak lehetősége van módosító javaslatokat írni.

Az ülésnapon bizottságokban, a törvényalkotási bizottság ülésén, illetve plenáris ülésen vitáznak. A program végén szavazásra kerül sor, ahol a törvényjavaslat elfogadásra vagy elutasításra kerül.

A „játék” kimenetelét az befolyásolja, hogy az egyes frakciók hogyan tudják megnyerni a más véleményen lévőket maguknak. A meggyőzésre azért lesz szükség, mert minden frakció egyenlő létszámban képviselteti magát. A program végén a résztvevő csoportok sajtótájékoztatót tartanak és véleményt nyilvánítanak a meghozott új törvényről.
 
Helyszín: Országház (1055 Budapest, Kossuth tér 1-3.)
Időpont: Az ülésnapra 2019. november 28-án (csütörtökön) kerül sor. Felhívjuk figyelmüket, hogy az időpontok a parlamenti programok függvényében változhatnak.
Budapest, 2019. szeptember 26. 2
 
Választható témák:
 • a munkaidő szabályozása
 • állatvédelem
 • etikus öltözködés
 • közoktatási tanrend
 • felsőoktatási ösztöndíj rendszer
 • az eldobható poharak és szívószálak alternatívái
 • közbiztonság növelése
 • tömegközlekedés fejlesztése
 
Résztvevők:
A programon hat hallgatói csoport vesz részt egyidejűleg. A csoportok létszáma maximum 20 fő lehet. Felhívjuk figyelmüket, hogy amennyiben ennél kevesebb hallgatóval érkeznek, az a szavazáson hátrányt jelenthet a többi csoporthoz képest. A csoporttagokat javasoljuk úgy összeválogatni, hogy a csoportba többféle érdeklődésű, tudású hallgató tartozzon.

Jelentkezés módja:
A programra jelentkezni a csatolt jelentkezési lap és egy előre megírt törvényjavaslat, valamint logóval ellátott frakcióprofil visszaküldésével lehet.
A rendezvényre bármely felsőoktatási intézmény jelentkezhet az intézmény adatainak és egy – a felkészülést segítő – oktató adatainak megadásával. A programon vegyes – több intézmény képviseletében jelentkezett – csoportok is részt vehetnek, ekkor is kérjük a felkészítésért felelős oktatót feltüntetni. A jelentkezési lapon kérjük feltüntetni egy kapcsolattartó adatait is.

Határidők:
Jelentkezés: 2019. október 18. (péntek) 9:00-ig.
Résztvevők kihirdetése: 2019. október 21. (hétfő) 16:30-ig.
Győztes javaslat kihirdetése: 2019. október 31. (csütörtök) 16:30-ig.
Módosító javaslatok, beosztás megküldése: 2019. november 18. (hétfő) 9:00.
 
A felkészüléshez szükséges dokumentumokat a nyertes törvényjavaslat kihirdetése után küldjük meg. További kérdések esetén az alábbi elérhetőségek egyikén tájékozódhatnak.
Andrási Réka
Telefon: +36 1/441-4405
E-mail: mintaparlament(kukac)parlament.hu
 
 

PTE BTK

 

 

 A jövő embere a bölcsész.