Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar

 

                                                          
                                                              

Ibero-Amerika Hét

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A Pécsi Tudományegyetem Ibero-Amerika Központja 2018. május 7-11. között XIX. alkalommal szervezi meg a spanyolul-portugálul beszélő világ bemutatását célzó tudományos-kulturális rendezvénysorozatát, az Ibero-Amerika Hetet. A 2000. év májusa óta minden évben megszervezett tudományos és kulturális találkozó elnevezése a spanyol és portugál nyelvet beszélő európai és latin-amerikai országokat jelöli, alapvető célkitűzése a spanyol és portugál nyelvű civilizáció színvonalas programok segítségével történő bemutatása, továbbá Magyarország, Közép-Európa és az ibero-amerikai világ oktatási és kulturális kapcsolatainak, tudományos együttműködéseinek elősegítése.

Folytatva az uniós csatlakozásunk után megrendezett Ibero-Amerika Hetek nemzetközi tudományos konferenciáinak hagyományait, valamint kapcsolódva Ibero-Amerika és Európa történelmének jelentős csomópontjaihoz, a 2018. május 7-11 között megszervezendő nemzetközi kollokvium a „El espíritu del ’68. 1968-2018: medio siglo de cambios y transformaciones en el Mundo y en Iberoamérica („’68 szelleme 1968-2018: fél évszázad változásai és átmenetei a világban és Ibero-Amerikában”)címet viseli.

Annak érdekében, hogy tovább erősítsük a Pécsi Tudományegyetem Ibero-Amerika Központja nemzetközi tudományos kapcsolatrendszerét, a nemzetközi konferencián számítunk többek közt az alábbi egyetemek Ibero-Amerikával foglalkozó kutatóintézeteinek részvételére: Varsói Egyetem (Lengyelország), La Laguna (Spanyolország), Vest din Timişoara (Románia) részvételére. Hasonlóan várjuk azon egyetemek szakértőit, amelyekhez Erasmus és más egyetemközi kapcsolatok jóvoltából szoros és gazdag együttműködések fűzik központunkat, így a belgrádi Megatrend Egyetem (Szerbia), valamint Universidad Santiago de Chile, Pontificia Universidad Católica de Concepción (Chile), az Universidade de São Paulo (Brazília) és az Universidad Michoacana de San Nicolas de Hidalgo (Mexikó) egyetemek előadóit. Összesen 17 ország 37 egyeteméről várunk több mint 150 kutatót. A felsorolt külföldi szakemberek mellett a tudományos kapcsolatokat is erősítik a magyar egyetemek (ELTE, SZTE, DE, PPKE, PE) résztvevői.

Az előző évek hagyományaihoz tartozik, hogy az Ibero-Amerika Hét nyitó napjára meghívtunk neves szakembereket, külügyekben jártas diplomatákat. Ebben az évben egyeztetést folytattunk Dr. Varga Koritár Pál Nagykövet Úrral, aki a Fundación EU-LAC együttműködésben Magyarország jószolgálati nagyköveteként tevékenykedik. Ebben a témában felkértük őt egy előadásra, illetve egy kerekasztal beszélgetésre is.

A XIX. Ibero-Amerika Héten megszervezzük a IV. Nemzetközi Nyári Egyetemet (a korábban már 5 alkalommal megrendezettNemzetközi Hallgatói Fórum jogutódjaként). Hagyományainkhoz híven az idei rendezvényen ismételten a szűkebb és tágabb nemzetközi régiónk spanyol és portugál tanulmányokat folytató egyetemi hallgatóinak részvételére számítunk, akik Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Szlovéniából, Szerbiából, Romániából, Bulgáriából és magyar egyetemekről érkeznek hozzánk. Szintén megrendezésre kerül az 7. Amerikanista Doktoranduszok Országos és Nemzetközi Találkozója is (2018. május 7-11.), mely a fiatal kutatók eredményeinek bemutatását teszi lehetővé tudományos nemzetközi konferencia keretében.

Ahogy az elmúlt években is – a PTE Ibero-Amerika Hete egy napra – együttműködve a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmelmegjelenik Budapesten is.

Hagyományainknak megfelelően a 2018. májusi konferencia előadásait a PTE Ibero-Amerika Központja által gondozott Iberoamericana Quinqeecclesiensis sorozat 16. spanyol és portugál nyelvű kötetében kívánjuk megjelentetni.

A tudományos szimpózium mellett a19. alkalommal megszervezett Ibero-Amerika Hét keretében 2018-ban is kulturális programokat szervezünk az egyetem, a város és a régió polgárai, valamint középiskolai diákok, egyetemi hallgatók számára. A városi civil szervezetekkel (Pécsi Magyar-Spanyol Társaság), a PTE Külügyi Igazgatóságával, az MTA PAB Ibero-Amerika Munkacsoportjával, a PTE BTK Spanyol és Ibero-amerikai Tanulmányok Tanszékével együtt szervezett egyetemi programok; a spanyol-magyar két tanítási nyelvű képzést is működtető pécsi Kodály Zoltán Gimnáziummal együttműködésben szervezett programjaink összességében valamennyi korosztály, széles közönség számára szólnak.

Az előző évek során az Ibero-Amerika Hét fővédnökei Magyarország külügyminiszterei, – Kovács László, Somogyi Ferenc, Göncz Kinga, Balázs Péter, Martonyi János és Szijjártó Péter – voltaks 2018-ban is Szijjártó Pétert kértük fel, hogy vállalja el a XIX. Ibero-Amerika Hét fővédnöki tisztségét. Közel két évtizedes hagyományainkhoz híven védnököknek kérjük fel a Spanyolország és Portugália nagyköveteit, a GRULA (Latin-Amerikai Nagykövetek Csoportja) soros elnökét és a PTE Rektorát.

A XIX. Ibero-Amerika Hétnek különleges aktualitást ad Prof. Dr. Fischer Ferenc egyetemi tanár, az Ibero-Amerika Központ igazgatójának 65. születésnapja alkalmából szervezett nyitó megemlékezés, s a tiszteletére írt kétkötetes, spanyol, portugál és magyar nyelvű ünnepi kötet megjelenése is.

 

Antonio Domingo Lilón - Deák Máté