Országos Romani Nyelvi Konferencia

Első alkalommal került sor az Országos Romani Nyelvi Konferenciára 2022. október 7-én Pécsett, a PTE-BTK NTI Romológia és Nevelésszociológia Tanszék Romológiai Kutatóközpont Romani Nyelvi Műhelyének gondozásában. A konferencia a ROMA-NEMZ-PED-2022-0004 azonosítószámú projekt keretében valósult meg a Belügyminisztérium és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság támogatásának köszönhetően.

A konferencián tiszteletét tette Sztojka Attila, a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos is, aki romani nyelven is köszöntötte a résztvevőket, és beszédében megfogalmazta elkötelezettségét a nyelv megőrzése, ápolása, kutatása iránt.

A megjelentek számos érdekes előadást hallgathattak meg az hazai romani nyelvi kutatók által végzett nyelvészeti, nyelvhasználati vizsgálatokról, valamint több előadó a nyelv közoktatási helyzetébe nyújtott bepillantást, továbbá a romanival foglalkozó szakemberek előtt álló, a nyelv megőrzésére irányuló feladatokat is megismerhették.

A délután folyamán kerekasztal beszélgetésre került sor, ahol a romanival foglalkozó kutatók, nyelvészek és a Romani Nyelvi Műhely több aktív tagja fogalmazott meg ajánlásokat, feladatokat, akadémiai szintű együttműködési lehetőségeket a romani nyelv megőrzése, fejlesztése érdekében.

Nagyon izgalmas, szakmailag tartalmas napot tölthettek együtt a megjelentek, akik mind fontosnak tartják a romani nyelv ügyét.

Köszönjük az előadóknak és a kerekasztal-beszélgetés résztvevőinek, hogy hozzájárultak a konferencia sikeréhez. Bízunk benne, hogy hagyományteremtő céllal a jövőben is lesz lehetőségünk konferenciát szervezni a romani nyelv érdekében.

 

PTE BTK Neveléstudományi Intézet

H-7624 Pécs, Ifjúság u. 6.    72/503 600/24555    matyovszky.aniko@pte.hu