Események, pályaorientációs tevékenységek az Oktatási Esélyekért! mentorprogramban

2022/2023-as tanév, őszi szemeszter

Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium

A Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium (PERSZ-E) az Oktatási Esélyekért! pályaorientációs mentorprogram egyik szolgáltatáscsoportját vezeti. Kőszegi Krisztián (PERSZ-E, mentor) vezetésével és roma szakkollégisták részvételével látogatják meg félévente a program intézményeit. A foglalkozások során különös figyelmet fektetnek az életút-bemutatásra, illetve gyakorlatukat a program előrehaladásával folyamatosan frissítik az életkornak és a pályaorientációs funkciónak megfelelően.

PERSZE látogatása

Wlislocki Henrik Szakkollégium

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Wlislocki Henrik Szakkollégiuma, az egyetem 2022/2023-as tanévében szakkollégiumi támogatást kapott. Ebből a WHSZ. többek közt a szakkollégium társadalmi felelősségvállalásának profilját bővítette. 2022. decemberében 10 szakkollégista kapott támogatást arra, hogy az Oktatási Esélyekért! pályaorientációs mentorprogram 10 intézményébe foglalkozást szervezzen, bonyolítson le.

Az intézmények foglalkozásai egységes szakmai tartalommal valósultak meg. Az iskolákba érkező hallgatók bemutatták életútjukat, drámapedagógiai és a boldogság óra elemeiből adaptált foglalkozást tartottak.

Hallgatóink mondták a programról:

"A tanárok és az igazgató asszony büszkén figyelt minket, hogy egy ilyen program megvalósításában mennyire helyt tudunk állni. Nagyon jól éreztük magunkat régi osztálytársammal a közös emlékeket is felidéztük. Jelen volt olyan tanárnő is, aki még az édesanyámat is tanította."

Orbán Anna, WHSZ, PTE ÁJK

"Nagyon jó volt látni, hogy mindegyik osztályban aktívak voltak a tanulók. Látszott rajtuk, hogy élvezik a feladatokat, többen külön kiemelték, hogy mennyire tetszett nekik a foglalkozás, és örültek, hogy elmentünk hozzájuk. Jól esett olyan gyerekektől hallani ezt, akikkel akkor találkoztunk először."

Hajdu Noémi, WHSZ, PTE BTK

"Baja: Miután a város útvesztőin át eljutottunk az iskolához, egy kicsi általános iskolában találtuk magunkat. Az osztályban mindenki ismert mindenkit, hiszen életük nagy részét együtt töltik. Nagyon sokat adtunk és kaptunk tőlük a foglalkozás során. Reflexiók alapján ide is tárt karokkal várnak minket vissza."

Csonka Dániel, WHSZ, PTE BTK

2022. 12. 05. Vajszló

 

2022. 12. 07. Szabadszentkirály

Tamási 1208
2022. 12. 08. Tamási
Gyulaj 1209
2022. 12. 09. Gyulaj

Baja 1212
2022. 12. 12. Baja

 

Drávafok1212
2022. 12. 12. Drávafok
Sükösd1212
2022. 12. 12. Sükösd
Bogádmindszent_1213
2022. 12. 13. Bogádmindszent
Dencsháza 1214
2022. 12. 14. Dencsháza

2022. 12. 15. Darány

 

 

Online szakmai találkozó, November

November 28. hétfő 16:00-18:00

Az online találkozó során a program mentor-pedagógusai bemutatták a megvalósult mentori tevékenységeiket a feltöltött dokumentumaik alapján. A szakmai találkozó során a kutatócsoport ismertette a bővített külső szolgáltatásokat. A Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium ismertette részletes szolgáltatásprofilját, a Gandhi Gimnázium ismertette a középiskolai közösségi munkára épülő kortársmentorálását, végezetül a Wlislocki Henrik Szakkollégium bemutatta az egyetem támogatásában megvalósuló pályaorientációs események szervezését és tartalmát.

 

Online szakmai találkozó, Október

Október 24. hétfő 16:00-18:00

A találkozó során Prof. Dr. Fehérvári Anikó beszámolt a 2022. szeptemberében megvalósuló bemeneti mérés megvalósulásáról és tapasztalatairól. A szakmai program során a mentorpedagógusok bemutatták mentori tervüket és a megkezdett munka tapasztalatait. Dr. Híves-Varga Aranka kutatásvezető-asszony ismertette a mentori munka követésének menetét és az adminisztráció jellegzetességeit.

 

Szakmai találkozó a pályaorientációs mentorprogram intézményében:

Az Oktatási Esélyekért! kutatócsoport látogatása Gyulajon

2022. 08. 26.

Gyulaj

A szakmai találkozó során a Kutatócsoport senior kutató ismertették a pedagógusok számára a szeptemberi tudományos mérés véglegesített részleteit. Az évzáró találkozó során a program kollégái egyeztették a következő tanév menetét és az előrehaladás részleteit.

Szakmai találkozó az Oktatási Esélyekért! Pályaorientációs mentorprogramban

2022. 06. 27.

Szakmai találkozó 06. 27.

A szakmai találkozó során a Kutatócsoport ismertette a bevont 10 intézmény mentor-pedagógusai számára a 2022/2023-as tanév szeptemberében esedékes bemeneti mérés részleteit. A találkozó során, a mentor-pedagógusok egymás munkáját megismerve véglegesítették a mentori tervüket, amelyeket a következő tanévben a bevont iskolák diákjainak sikerességének segítésére alkalmaznak. 

Online találkozó

2022. 05. 02.

Az online találkozó során a résztvevő intézmények kollégái a Teams mapparendszerével ismerkedhettek meg, amely a kutatási-fejlesztési program horizontális tanulásának felületeként funkcionál a csoport munkájában. A megismert felület használata és a jó gyakorlatok megosztása hozzájárul ahhoz, hogy a pedagógus kollégák megismerhessék egymás munkáját, inspirálhassák kollégáikat a mentori tervek kialakításában.

Szakmai hétvége

2022. 02. 25-27.

Az Oktatási Esélyekért! pályaorientációs mentorprogram kollégái, három-napos szakmai hétvége formájában folytatták tovább közös munkájukat. A hétvége során az iskolák pedagógusai ismertették jó gyakorlataikat, amelyekkel diákjaik sikeres pályaorientációjához járulnak hozzá, illetve bemutatták akadályaikat, amelyekkel a kistérségi általános iskolájuk a mindennapi munka során szembe néz. A hétvége szakmai programját, Dr. Bereményi Ábel A pályaorientáció tétje. Döntések és sodródások. Roma fiatalok átlépése az iskolából a munkába című prezentációja, és Dr. Fehérvári Anikó Iskolai lemorzsolódás - Okok, következmények, megelőzések című előadása mélyítették el. A hétvége eredményeként elkészült a kutatási-fejlesztési program következő szakaszának ütemterve.

Alakuló ülés

2021. december 8.

2021. december 8-án megkezdődött az "Oktatási Esélyekért!" pályaorientációs mentorprogram munkája. A Teams felületén megrendezett találkozón a kutatócsoport vezetője, Dr. Híves-Varga Aranka köszöntötte a programban résztvevő 10 intézmény pedagógus kollégáit. A találkozó során Dr. Fehérvári Anikó kutatásvezető-helyettes bemutatta a korai iskolaelhagyás társadalomtudományi kontextusát. Az ismerkedés során bemutatkozott Jakab Natália, a Gandhi Gimnázium igazgató-helyettese, a program középiskolai kapcsolattartója, illetve Kőszegi Krisztián a Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium kollégája. Végezetül a programba bevont 10 intézmény pedagógusai ismertették iskoláikat, pedagógiai programjukat és a térségük nehézségeit.

A kutatócsoport főoldala