Megjelent Dr. Zsidó András A figyelem kognitív pszichológiája c. könyve

Megjelent Kollégánk, Intézetünk oktatójának első monográfiája! 

Dr. Zsidó András: A figyelem kognitív pszichológiája című könyvének digitális kiadása megjelent az Akadémiai Kiadónál, és elérhető a MeRSZ online könyvtárban. A kötet részben tudományos monográfia, tankönyv és talán ismeretterjesztő szakkönyv is.

"Az ébren töltött óráink nagy részében hatalmas mennyiségű információ ér bennünket a környezetünkből. Sőt, az utóbbi évtizedek során folyamatosan nő a ránk nehezedő információs tömeg. Feltételezhetjük, hogy sokkal gyorsabb a változás, minthogy az evolúciósan lekövethető lenne. Ebből következik, hogy továbbra is nagyjából azzal a rendszerrel igyekszünk feldolgozni sokszorta több információt, melyet azon őseinktől örököltünk, akik egy sokkalta lassabb világban éltek. Miként tudunk lépést tartani a feldolgozandó információ mennyiségével? Hogyan lehetséges, hogy figyelmi rendszerünk képes megbirkózni az olyan új feladatokkal, mint például az autó vezetés, számítógéphasználat, repülés, stb., melyek nyilvánvalóan nem voltak jelen a rendszer kidolgozásakor? A jelen könyvben ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ, bemutatva a figyelem klasszikus és modern elméleteit, valamint a folyamatok ismert idegrendszeri hátterét. Rámutatunk, hogy a figyelem a pszichológia szinte minden jelenségkörében szerepel. A kutatások módszertani kérdései mellett a tárgyalt jelenségeket gyakorlati példákon keresztül is ismertetjük."

Ajánlott mindenkinek, akit érdekel, hogy milyen módszertan és (nem csak) kognitív pszichológia rejlik a figyelmi folyamatok mögött.

https://mersz.hu/zsido-a-figyelem-kognitiv-pszichologiaja

Pszichológia Intézet

H-7624 Pécs, Ifjúság útja 6.    +36-72/ 501-516    pszichologia.btk@pte.hu