Klinikai szakpszichológus szakképzés - GYIK

Ha a gyakran ismételt kérdések között nem szerepel az, amire Ön kíváncsi, keresse a PTE BTK Pszichológia Intézet ügyintézőjét, Maurerné Polhammer Andreát!

(E-mail cím: maurer@pte.hu, Telefonszám: +36 72 501 500 /64273 mellék.)

 

Minden esetben költségtérítéses-e a szakképzés?

Államilag támogatott formában (rezidensi) hely is biztosított, 2021-ben összesen 6 fő részére. Ezen helyek betöltése Rendszerbevételi eljáráshoz kötött. Nincs akadálya az önköltséges és államilag támogatott helyre történő egyidejű jelentkezésnek.

 

Ki jelentkezhet a szakképzésre?

A szakképzésre való jelentkezés elsődleges feltétele MA vagy MSc fokozatú, vagy osztatlan képzésben szerzett pszichológus diploma és klinikai pszichológiai és/vagy mentálhigiéniai munkahelyen betöltött állás. A további jelentkezéshez szükséges követelményekről a felvételi tájékoztatóban olvashat.

 

Hogyan lehet a szakképzésre jelentkezni?

Szakképzés minden év őszi félévében indul. Amennyiben a jelentkező a feltételeknek megfelel és a jelentkezési lapot a kötelező dokumentumokkal együtt a jelentkezési határidőig leadta, úgy az adott év augusztus utolsó hetén szóbeli felvételi beszélgetésre kerül sor, ahol a jelentkező rátermettségéről, szakmai tájékozottságáról, előképzettségéről szeretnénk tájékozódni. A beszélgetés után egy héten belül írásban tájékoztatjuk a jelentkezőt a felvételi eredményéről.

 

Hányan jelentkeznek átlagosan a szakképzésre?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kétszeres a túljelentkezés.

 

Mit tegyek, ha a jelentkezési határidőre nem tudom az összes felvételi dokumentumot beküldeni?

A jelentkezési határidőre minden dokumentumnak be kell érkeznie. Hiánypótlásra legkésőbb a felvételi eljáráson van lehetősége. A felvételi eljárás után nem tudunk hiánypótlást elfogadni.

 

Ha egy korábbi évben jelentkeztem, de nem nyertem felvételt, úgy felhasználhatom-e az akkor leadott dokumentumaim, vagy új felvételi anyagot kell benyújtanom?

Amennyiben újra szeretne jelentkezni, új felvételi anyagot kell beadnia.

 

Ha félidejű állásban, vagy önkéntesként dolgozom, jelentkezhetek-e a szakképzésre?

Önkéntesként nem lehet jelentkezni. Ez a lehetőség 2010-ben megszűnt. [(ld. 217/2010. (VII. 22.) Korm. rendelet 21.§ (4)].

Amennyiben az állás klinikai és/vagy mentálhigiéniai munkakörben van, úgy a félidejű, 20 órás munkaidőben betöltött állás is megfelelő feltétele a jelentkezésnek. Ebben az esetben azonban a szakvizsgát időarányosan később lehet letenni (ld. 22/2012. EMMI rendelet).

 

Miért fontos az, hogy hol dolgozom?

Mert klinikai pszichológiai tudást a klinikumban lehet elsajátítani.

 

Külföldön szerzett pszichológus diplomával jelentkezhetek-e a szakképzésre?

Igen, a külföldön megszerzett diploma honosítását követően. A külföldön szerzett diplomák elismertetését a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ végzi.

 

Részt vehetek-e párhuzamosan nappali ösztöndíjas doktori képzésben és a klinikai szakpszichológusi szakképzésben?

2012. szeptember 14. óta jogilag van erre lehetőség, azonban az Egyetem saját hatáskörében dönthet arról, hogy engedélyezi-e. Doktori képzésben ugyanúgy, mint félidejű állás esetén, a jelölt a szakvizsgát időarányosan később teheti le (ld. 22/2012. EMMI rendelet 11.§.(3)). A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a két képzésben való egyidejű részvétel olyan megterhelést jelent, ami miatt az érintettek nagyrésze általában valamelyiket abbahagyja.

 

Mi történik, ha gyereket vállalok?

Mivel fontos, hogy a jelölt a képzés teljes ideje alatt gyakorlatot (is) teljesítsen, így GYES alatt a szakképzését fel kell függesztenie (halasztás).

 

Mennyi lehetőség van a halasztásra?

A szakképzés ideje alatt négy félévet lehet félévet halasztani.

 

A 150 óra sajátélményű önismeret teljesítése a jelentkezés feltétele-e?

A 150 óra önismeret a szakvizsgára bocsátás feltétele, így a felvételinél NEM szükséges igazolni.

 

Milyen sajátélmény/önismeret fogadható el?

A sajátélménynek akkreditált pszichoterápiás képzőhelyen, kiképző terapeuta által végzett és egybefüggő 150 órának kell lennie, csoportos vagy egyéni formában. Az akkreditált képzőhelyek listája itt érhető el: www.reny.hu

 

Mindenképpen szükséges-e a pszichodiagnosztikai (MAWI, MMPI, Rorschach) alapjártasság?

Igen.

 

Mikor kell eldöntenem, hogy felnőtt vagy gyerek szakirányon szeretnék szakképződni?

Amikor állást keres, illetve amikor leadja a pályázatát a képzésre való jelentkezéshez.

 

Milyen napokon vannak az elméleti előadások, mennyi időt vesz igénybe a szakképzés?

Az elméleti képzési napok minden esetben hétfői napokra esnek, 9-17h-ig. Félévente 4-5 alkalommal – erről bővebben a szakirodalom jegyzéknél talál információt, ott van az elméleti képzés elosztása 8 félévre.

A gyakorlati képzési napok attól függően, hogy hova helyezik gyakorlatra a Jelöltek, a csoportvezetőtől függ a tömbösítés. A pontos gyakorlati óraszámokról a Neptun tanulmányi rendszer, tanterv menüpontjánál talál tájékoztatást.

Pszichológia Intézet

H-7624 Pécs, Ifjúság útja 6.    +36-72/ 501-516    pszichologia.btk@pte.hu