Tanszéki ásatás 2017 Baláca

Tanszéki ásatás Balácán

 

2017. július 17.-28. között a PTE BTK TTI Régészet Tanszék tanásatásán vettünk részt Nemesvámos-Balácán (MNM Villa Romana), a Magyar Nemzeti Múzeum és a PTE BTK együttműködési megállapodásának köszönhetően.

A Veszprém megyei lelőhelyen már lassan száz éve folynak régészeti kutatások. A római villagazdaság számos objektuma és jelensége feltárásra került, több közülük állagmegóvást követően a nagyközönség előtt is nyitva áll.

Az idei ásatás fő célja a villa főépületéhez tartozó udvar lehatárolása volt. Az északnyugat felé futó kerítésfal egy kis része már korábban azonosítható volt, így kutatásunk célja a fal nyugati sarkának feltárása volt.  A feltárandó falat korábban már geofizikai mérésekkel is azonosították a szakemberek. Az ásatást során két szelvény került megnyitásra.

Az 1/1-es számú szelvényben a feltárás menetét nehezítette, hogy a szelvényt fák határolták. A munka így lényegesen lassabban haladt, azonban a hallgatók betekintést nyerhettek az „erdei régészet”apró ”örömeibe”. Az 1/4-es szelvényben már nem merültek fel ilyen problémák, a keresett kerítésfal mellet középkori és népvándorláskori leletek és rétegek kerültek elő. A kettes számú szelvényben a római fal teteje, illetve középkori rétegek és leletanyag jött napvilágra (plusz kettő földelt kábel J).

A hallgatók egy csoportja terepbejárást is végzett Veszprémfajsz-Kálváriadomb lelőhelyen, a feltételezett őskori földvár nyomait kutatva.

A kéthetes ásatás hétvégéjén „Nyári mulatság Balácán” címmel egész napos rendezvényt tartott a múzeum. A hallgatók betekintést nyerhettek a múzeumpedagógia apró részleteibe, Hári Krisztina múzeumpedagógus minket is bevont a feladatokba. Itt nem csak résztvevői, hanem római ruhákba öltözve szereplői is lehettünk a programoknak. (El kell árulni, nagyon kényelmesen tudtak öltözködni már akkoriban is J). Vasárnapra szabadnapot kaptunk; megtekintettük Veszprém gyönyörű belvárosát, a Laczkó Dezső Megyei Múzeumot illetve a Szent Mihály-székesegyházat. A napot pedig a csopaki strandon zártuk, mindenkinek már jól esett egy kis fürdőzés a közeli Balatonban.

A pécsi hallgatók munkáját az MNM részéről Kovács Loránd Olivér főosztályvezető, ásatásvezető régész, az egyetemről Kalácska Róbert tanársegéd segítették. Külön meg szeretnénk köszönni a Nemesvámosi önkormányzatnak a fürdési lehetőséget és a Rózsa Pizzériának a finom és kiadós vacsorákat.

 

Hüse Asztrik és Kovács Dániel 1. éves BA hallgatók

Történettudományi Intézet

H-7624 Pécs, Rókus u. 2.    +36-72-501-500    hegedus.katalin@pte.hu