Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar

 

                                                          
                                                              

Nem érhetők el az ELSEVIER adatbázisai

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az MTA EISZ közlemény szerint 2019. január 11-én a szolgáltató a két nappal korábbi tájékoztatásának megfelelően lekapcsolta a hozzáférést a ScienceDirect és a Scopus adatbázisokhoz.

A magyar tárgyalóbizottság többhónapos egyeztetés után, 2018 decemberében volt kénytelen megszakítani a tárgyalásokat a kiadó Elsevier-rel.
További részletek a tárgyalásokról és a kialakult helyzetről elérhetők az MTA EISZ magyar nemzeti konzorcium honlapján.

A kialakult helyzetben többféle módon is megpróbálhatjuk más - legális - forrásból beszerezni a szükséges szakirodalmat:

1. Az EISZ honlapján található egy nagyon hasznos és sokrétű gyűjtemény, amely segítségével számos alternatív megoldás kipróbálásával magunk is szert tehetünk a tartalmak egy részére, legyen szó akár böngésző kiegészítőkről, vagy ingyenes adatbázisokban, repozitóriumokban ill. preprint szervereken való keresésről.

2. Habár az első megoldással szemben nem ingyenes lehetőség, van mód könyvtárközi kölcsönzésre is. Mivel az említett adatbázisok elérése az egész országban szünetel, a kért cikkeket nincs országon belül honnan kölcsönözni, így a nemzetközi könyvtárközi kölcsönzés az, ami szóba jöhet. Erről szóló bővebb információk az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont honlapján, a szolgáltatások között találhatók, továbbá a kari könyvtárakban.

 

Forrás (PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont honlapja) https://lib.pte.hu/ek/nem-elerhetok-a-sciencedirect-es-a-scopus-adatbazisok