Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar

 

                                                          
                                                              

Orosz Központ

Magyarországon másodikként a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Szlavisztika Intézet, Szláv Filológia Tanszéke ad otthont az Orosz Világ Alapítvány közreműködésével és támogatásával létrehozott Orosz Központnak.

Az Orosz Világ ( Russzkij Mir )  Alapítványt Vlagyimir Putyin elnök alapította 2007-ben azzal céllal, hogy a világban az orosz nyelv és kultúra népszerűsítése intézményesített keretek között is megvalósulhasson.

A pécsi Orosz Központ létrehozásának folyamata 2008-ban indult. A kezdeményezés eredményeként a Pécsi Tudományegyetem és az Orosz Világ Alapítvány (szoros együttműködésben a Magyar- Orosz Társasággal) 2010 májusában aláírt egy együttműködési megállapodást az Orosz Központ létrehozása érdekében.

A Bölcsészettudományi Kar campusán, a Szláv Filológia Tanszéken kialakítottak egy 66 m² helyiséget a Központ számára, amely lehetőséget nyújt oktatásra, kutatásra, a klasszikus és a modern orosz kulturális értékek megismerésére. A terem a legkorszerűbb technikai igények mentén lett felszerelve (digitális tábla és 6db számítógépes munkaasztal található a teremben).

Az Orosz Központ ünnepélyes átadása 2011. június 29-én zajlott. Az ünnepi köszöntők és az ünnepi műsor a PTE-BTK-TTK Kari Tanácsteremben, míg a hivatalos átadás az Orosz Központban zajlott. Az átadás során egy tanulmánykötet bemutatójára is sor került, amely a tanszék munkatársai, illetve külkapcsolatainál dolgozó kutatók, oktatók munkáit tartalmazza, speciálisan az Orosz Központhoz kapcsolódóan.

PTE BTK

 

 

 A jövő embere a bölcsész.