Nem természetes – Elidegenítés, naturalizáció és a kultúripar

Nem természetes – Elidegenítés, naturalizáció és a kultúripar

Megjelent oktatónk, András Csaba „Nem természetes – Elidegenítés, naturalizáció és a kultúripar” című tanulmánya a Barna Emília és Patakfalvi-Czirják Ágnes által szerkesztett „Populáris kultúra és politika” című kötetben.

 

Populáris kultúra és politika

  • Hogyan és milyen társadalmi kontextusokban beszélhetünk a politika és a populáris kultúra összefonódásáról?
  • A látványosság, népszerűség, kulturális fogyasztás hogyan ágyazhat meg különböző politikai tartalmak, ideológiák befogadásának?
  • Milyen hagyományos technológiák és gyakorlatok segítik mindezt elő?

A Populáris kultúra és politika tanulmányai ezekre és további hasonló kérdésekre keresik a választ a populáris kultúrakutatás nemzetközi hagyományait követve. Az egyes írások önálló esettanulmányokként is olvashatók, de a kötet történeti íve egy más típusú tanulsággal is szolgál. Míg a múlttal foglalkozó szövegek többsége a tárgyalt kulturális tartalmak és a látványosság ellenőrzését elemzi, felismerve edukatív, a politikai képzeletet alakító, tömeges hatásukat, addig a kortárs esettanulmányokból kiderül, hogy a kulturális tartalmak elérésének leegyszerűsödésével, a fogyasztás kiszélesedésével és globalizációjával kevésbé a tartalmak kontrollja, mint inkább azok apolitizáló, a passzív fogyasztást erősítő hatása válik hangsúlyossá és politikai értelemben instrumentalizálhatóvá. 

 

Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszék

H-7624 Pécs, Ifjúság útja 6.    +36-30-1212918    simor.kamilla@pte.hu