Üdvözöljük a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában Alapítványi Tanszék honlapján

A TANSZÉKRŐL


A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Modernkori Történeti Tanszéke 2005 novemberében kezdeményezte a német szövetségi kormány kulturális megbízottjánál a tanszék létrehozását. Bernd Neumann miniszter úr, illetve a német állam pozitívan fogadta a kezdeményezést. A tanszék felállításának jogi kereteit és az első öt évben finanszírozását a müncheni Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas és a Pécsi Tudományegyetem között 2006. szeptember 13-án aláírt együttműködési szerződés rögzítette.

A Tanszék 2007 januárjában kezdte meg munkáját. Tevékenységében azonos hangsúlyt kap az oktatás és a kutatás. A Tanszék működését 2012 januárjától az Emberi Erőforrások Minisztériuma vette át.

A tanszéken jelenleg két fő dolgozik, oktatási tevékenységüket a Történettudományi és a Germanisztika Intézetekben végzik. A tanszék az egyetlen olyan intézmény Magyarországon, amelynek kiemelt célja a német kisebbség történetének kutatása és oktatása. 

A tanszéki tevékenység során a kutatás és oktatás mellett komoly szerepet kap a hazai német közösséggel való kapcsolattartás, amely intenzív ismeretterjesztő és közéleti aktivitás révén biztosítható. Ennek során a tanszék kiemelt partnere a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

 


 

Történettudományi Intézet - Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában Alapítványi Tanszék