Roma Reprezentáció Magyarország közterein

Roma Reprezentáció Magyarország köztereinPécs, PTE BTK NTI Romológia és Nevelésszociológia Tanszék Könyvtár (D épület/3 emelet 332)

A Tom Lantos Intézet és a Pécsi Tudományegyetem BTK Romológia és Nevelésszociológia Tanszék  tisztelettel meghívja Önt, a Roma Reprezentáció Magyarország közterein című kiadványhoz kapcsolódó 2023-as eseménysorozat negyedik állomására.

Az eseményen bemutatjuk a könyv alapját képező kutatás eredményeit, a reprezentációkat tartalmazó újonnan létrehozott, informatív online térképes adatbázist. A Tom Lantos Intézet kutatása keretében először készült országos felmérés a köztérben megjelenő roma emlékezetpolitika helyzetéről. A kutatás során 92 településen 165 reprezentáció – emléktáblák, szobrok – került feltérképezésre, melyeket egy ismeretterjesztő könyv formájában és egy informatív online adatbázis formájában elérhetővé tettünk.

A roma kutatók által végzett kutatás újszerű módon, a köztéri reprezentáció eszközével járul hozzá a magyarországi roma történelem és kultúra láthatóvá tételéhez. Ezzel hangsúlyozza, hogy a romák közül számos tehetséges irodalmár és művész került ki, valamint, hogy a romák is fontos szerepet vállaltak a meghatározó magyar történelmi eseményekben és jelentősen hozzájárultak Magyarország közéleti, gazdasági és kulturális életéhez. 

A kutatást ismertetik a könyv szerzői közül: Fejős László és Molnár István Gábor. Az adatbázis alapját képező kutatás eredményeit a vizsgálatot végző kutatók közül Dr. Bogdán Péter és Molnár István Gábor ismerteti. Az adatbázist bemutatja Török Ildikó, a Tom Lantos Intézet Romák emberi és állampolgári jogaival foglalkozó program vezetője.

Az eseményen beszédet mond még Dr. Cserti Csapó Tibor és Dr. Lakatos Szilvia a Romológia és Nevelésszociológia Tanszék képviseletében. 
 

PTE BTK Neveléstudományi Intézet

H-7624 Pécs, Ifjúság u. 6.    72/503 600/24555    matyovszky.aniko@pte.hu