Az Olasz Tanszék tanulmányi kirándulása Budapestre

Az Olasz Tanszék tanulmányi kirándulása Budapestre
A pécsi Olasz Tanszék tanulmányi kirándulása Budapestre
A pécsi Olasz Tanszék tanulmányi kirándulása Budapestre

2023. október 17.

 

 

A tanszék idei, egynapos tanulmányútja 11 diákkal és 4 tanárral előbb a budapesti Olasz Kultúrintézetbe, majd a Budai várba vezetett.

Az Olasz Kultúrintézetben megnézhettük a világszerte azonos időpontban, az idén XXIII.  alkalommal megrendezett Olasz nyelv hete a világban egyik színházi produkciójának kosztümös főpróbáját. A rendezvénysorozat idei témája az Olasz nyelv és a fenntarthatóság, a színdarab címe pedig ebbe a témakörbe illeszkedően „Terra madre” volt. A darab megtekintése után csoportunknak lehetősége nyílt az alkotókkal is beszélgetni az előadás születéséről, aktualitásáról, mondanivalójáról.

Az előadás előtt és után az Intézet könyvtára fogadta a beiratkozókat: a lehetőséggel többen is éltek a csoportból.

A belvárosi ebédszünet (csapatépítő lehetőség) után felmentünk a Budai Várnegyedbe, ahol a délután az olasz emlékhelyek feltérképezésével telt. Sétánk főbb állomásai Luigi Ferdinando Marsigli és Antonio Bonfini szobrai, a Mátyás-kút, a Savoyai-szobor, Angelo Rotta emléktáblája, Ozorai Pipo háza és a Halászbástya voltak. Erre a diákok és tanárok előre felkészültek: minden megállásnál más és más mesélt pár percben az adott nevezetességről és annak olasz vonatkozásairól.

A vonatra-szállás előtt még volt alkalmunk begyűjteni az ötleteket a jövőre szervezendő kirándulás lehetséges úticéljairól, amelyet immár hagyományosan az Olasz Intézettel való szakmai együttműködés jegyében az Olasz nyelv heté-re szeretnénk időzíteni.

Ezúton is köszönjük az Olasz Kultúrintézetnek a lehetőséget és a szervezést, a PTE BTK-nak pedig az utazásunkhoz nyújtott támogatást.

 

a szervezők

 

Romanisztika Intézet Olasz Tanszék

H-7624 Pécs, Ifjúság útja 6.    +36 72 503 600/64089, +36 30 365 5876    kerner.rita@pte.hu