Tanulmányút Barcelonában

Research on Excellence for All és a WHSZ tagjai, Universitat de Barcelona
Universitat de Barcelona
Fundacion Secretariado Gitano és a WHSZ tagjai
CampusRom

 

2023. május 13. és 18. között a PTE Wlislocki Henrik Szakkollégiumának (WHSz) 12 diákja és 2 oktatója külföldi tanulmányúton vett részt, melynek több célja volt:

1. Kapcsolatfelvétel és kapcsolat kialakítása a Universitat de Barcelona Oktatási Karán működő CREA kutatócsoporttal. Ezt a kapcsolatot azért tartjuk nagyon fontosnak, mert az 1991 óta működő CREA (Community of Research on Excellence for All[1]) kutatócsoport kutatási érdeklődése megegyezik a WHSz érdeklődési területeivel: oktatási és társadalmi egyenlőtlenségek vizsgálata, különös tekintettel a cigány/roma csoportokra. A CREA csoport három kutatójával (Dr. Emilia Aiello, Dr. Maria Padrós, Dr. Fernando Macias – ld. csatolt jelenléti ív) egy másfél órás workshop keretében 2023. május 15-én hétfőn volt lehetősége a szakkollégistáknak a legfrissebb kutatási eredményeiket átbeszélni, az aktuális legnagyobb oktatási-társadalmi kihívásokat megvitatni és egy közös nemzetközi kutatási pályázat kulcsfogalmait, főbb céljait meghatározni.

 

2. Kapcsolatfelvétel és jógyakorlatok megismerése a Fundacion Secretariado Gitano[2] (FSG) elnevezésű, 1960 óta működő szervezetnél. A WHSz szakkollégistái tudományos kutatásaik mellett nagy hangsúlyt fektetnek a társadalmi szerepvállalásra, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy önkéntes alapon vagy valamely egyetemi, szakkollégiumi, kutatás-fejlesztési projekt keretében általános és középiskolás hátrányos helyzetű, cigány/roma diákokat mentorálnak és motiválnak a továbbtanulásra. Így fontos volt számukra, hogy megismerjenek olyan jógyakorlatokat Barcelonában, melyek segíthetik az általuk végzett mentorálást az általános és középiskolás korcsoportban. Ehhez kaptak ismereteket és oszthatták meg tapasztalataikat az FSG-nél.

3. Kapcsolatfelvétel és jövőbeli együttműködési lehetőségek feltárása a CampusROM[3] – Roma University Networkkel. A CampusROM nevű szervezet 2016-ban jött létre azzal a céllal, hogy spanyolországi egyetemeken tanuló cigány/roma fiatalok hálózatba szerveződve segítség egymást egyetemi tanulmányaik során, illetve hogy egyetemre készülő cigány/roma fiatalok sikeres felvételijét segítsék. Ennek a szervezetnek a megismerése azért volt fontos a WHSz szakkollégistáinak, hogy lássanak egy olyan szervezeti működést, melyben teljesen önkéntes alapon történik a kortárs-segítés, mentorálás. A WHSz szakkollégistái terveznek hasonló tevékenységet megvalósítani a PERSZ-E (Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium) egyetemistáival, így szükségesnek látták egy ilyen modell megismerését. A CampusROMnál sok-sok sikertörténetet hallhattunk arról, hogy a lemorzsolódást hogyan tudták megelőzni és segíteni egymást az egyetemisták, így ez a találkozó is hasznosnak bizonyult. A workshop végén összegezve a CampusROM és a WHSz közötti hasonlóságokat és eltéréseket arra jutottunk, hogy egy Erasmus+ pályázat keretében tovább tudnánk mélyíteni a gyakorlati tudásunkat és kölcsönösen tudnák segíteni egymás hallgatóit pl. online mentorációval.


 

Wlislocki Henrik Szakkollégium