Balkán-tanulmányok mesterképzési szak indul

BALKÁN-TANULMÁNYOK MESTERKÉPZÉSI SZAK

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar a 2021/2022. tanév II. (őszi) félévében elindítja a Balkán-tanulmányok mesterképzési (MA) szakot költségtérítéses, levelező rendszerű képzési formában. A tanórák félévente hat alkalommal kerülnek megtartásra.

A képzés szakmai hátterét a PTE oktatóinak és kutatóinak tudományos tevékenysége, illetve eredményei biztosítják az egyetem több karáról.

A képzés szakmai vezetője: Prof. Dr. Pap Norbert egyetemi tanár, az MTA doktora.

A program célja olyan szakemberek képzése, akik ismerik a balkáni és a tágabb délkelet-európai régió történetét, mai helyzetét és Magyarországgal való kapcsolatrendszerét, ezért képesek a térséggel kapcsolatos önálló szakértői munka elvégzésére. Gyakorlatias szakértői ismereteket szereznek, amelyek birtokában képesek elhelyezkedni a köz- és a versenyszférában, megállva helyüket a régióval kapcsolatos jól hasznosítható tudásuknak köszönhetően. Képesek arra, hogy ne csak a világnyelvek (elsősorban az angol) segítségével tudjanak kommunikálni a térségben, hanem a régió legalább két nyelvén és felkészüljenek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására is.

Oktatási helyszín: Pécs, Ifjúság útja 6.

Képzési idő: 4 félév.

A képzés költsége: 350 000 Ft/félév.

A szakképzettség megnevezése: okleveles Balkán-tanulmányok szakos bölcsész.

A képzésbe történő belépéshez teljes kreditérték beszámításával elfogadott alapképzési (BA) szakok: a bölcsészettudományok területéről a történelem, a szlavisztika bolgár, horvát, szerb és szlovén szakirányai, a romanisztika-újlatin nyelvek román szakiránya, a keleti nyelvek és kultúrák újgörög és török szakirányai; a társadalomtudományok közül a nemzetközi tanulmányok és politikatudományok; a gazdaságtudományok közül pedig az alkalmazott közgazdaságtan és nemzetközi gazdálkodás.

A bölcsészettudományi, társadalomtudományi, gazdaságtudományi képzési területek további alapképzési szakjai; az államtudományi képzési terület alapképzési szakjai; továbbá a jogi képzési terület osztatlan jogász szakja, valamint azon alapképzési és mesterképzési szakok esetében, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad, a képzésbe való belépéshez az alább részletezett feltételeket kell teljesíteni.

A jelentkezőnek a történelem, a gazdaság- és társadalomismeret, a nemzetközi tanulmányok, a politikatudomány, a szlavisztika, az újlatin nyelvek és kultúrák, illetve a keleti nyelvek és kultúrák délkelet-európai vonatkozású ismeretanyagából legalább 50 kredittel kell rendelkeznie. A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a hallgató ezekből korábbi tanulmányai alapján legalább 30 kredittel már rendelkezzen. A hiányzó krediteket önköltséges (6.000 Ft/kredit) részismereti képzés (különbözeti tanulmányok) keretében kell teljesítenie.

A mesterfokozat megszerzéséhez teljesítendő kreditek száma: 120. Ebből a diplomamunka elkészítéséhez rendelt kreditszám 20, a szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető kreditérték legalább 8.

A képzés keretében a hallgatók az alábbi tárgykörök ismeretanyagát sajátítják el:

  • történelem (a Balkán története, kultúrája, vallási és civilizációs tradíciói);
  • politikatudomány (országismeret, a régió politikai rendszerei és államközi kapcsolatai, interetnikus, szociális és gazdasági viszonyai);
  • nemzetközi tanulmányok (a térség a nemzetközi kapcsolatok rendszerében, magyar-balkáni kapcsolatok);
  • nyelvismeret (legalább két élő délkelet-európai nyelvben való elmélyülés).

A mesterfokozat megszerzéséhez egy idegen nyelvből államilag elismert, felsőfokú, komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél, vagy egy további, az alapfokozat megszerzéséhez szükséges nyelvvizsga nyelvétől eltérő nyelvből szerzett államilag elismert, középfokú, komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél szükséges.

Amennyiben a hallgató nem a régió élő nyelveiből teljesíti a nyelvvizsga-követelményeket, akkor azok közül kettőnek az alapszintű elsajátítása érdekében részt kell vennie a képzés tantervében előírt nyelvi képzésen.

A képzéssel kapcsolatban további információkkal Reményi Péter tud szolgálni  a remko@gamma.ttk.pte.hu emailcímen.

A felvételi eljárással kapcsolatos kérdésekről Kovács Beáta ad felvilágosítást a kovacs.bea@pte.hu címen.

 

 

Alumni Közösségi Portál

H-7624 Pécs, Ifjúság útja 6.    +36 72 503 600