Nyitott órák

 

Válaszd ki az érdeklődésedhez leginkább közel álló előadásokat és érezd magad pécsi bölcsésznek már most! 

 

2024. január 27-én, szombaton nyitott órákkal várjuk Karunk iránt érdeklődőket. Azoknak, akik legalább 3 nyitott órán részt vesznek, összesen 5 intézményi többletpontot írunk jóvá, amelyet érvényesíthetnek, amennyiben hozzánk felvételiznek. A 45 perces előadások során lehetőség van betekinteni egy-egy tudományterületbe és megtapasztalni milyen is hallgatóként részt venni egy egyetemi előadáson. 

A nyílt napon történő részvétel, valamint az igazolások kiállítása előzetes regisztrációhoz kötött.  (A kísérőknek nem kötelező regisztrálniuk a rendezvényre.)
Kérjük a regisztrációs űrlapot mindenki körültekintően töltse ki, mert az intézményi pontra jogosító igazolások ez alapján kerülnek majd kiállításra!
Ezen igazolásokat a helyszínen lesz lehetősége a diákoknak átvenni 12:00 órától.
Előregisztrálni 2024. január 25., csütörtök 16.00-ig van lehetőség, ezt követően már csak helyszíni regisztrációt biztosítunk, ám ebben az esetben az igazolást csak a rendezvény utáni hetekben van módunk küldeni.
A beiskolázási rendezvényekkel kapcsolatos intézményi felvételi többletpontok további részletei ITT elérhetőek.

Az előadások helyszíne a PTE BTK, A épület, Vargha Damján konferenciaterem.

Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb érdeklődő diáknak tudjuk biztosítani a nyitott órákon történő részvételt, arra szeretnénk kérni az érkező kísérőket, hogy lehetőség szerint addig a Campus aulájában vagy intézményünk egyéb részein várakozzanak. 
 

Az előadások listája:

9.00–9.45 
Dr. Deák Máté - A mesterséges intelligencia a diplomáciában 


Hamarosan.

10.00 - 10.45
Dr. Farkas Judit - Nyelvészet másképpen


Az előadás során betekintést nyerhetnek a hallgatók abba, hogy mennyire sokat tudnak a nyelvről akkor is, ha nem volt (túl sok) nyelvtanórájuk a középiskolában. És mindenképpen szó lesz mindannyiunk kedvenc nyelvi jelenségéről, az ly-ról is.

11.00 - 11.45
Dr. Barabás Gábor - Mítoszok a középkori magyar történelemről


Az óra keretében olyan, a középkori magyar történelemmel kapcsolatos közismertnek számító vélekedéseket vizsgálunk meg közelebbről, amelyeket részben vagy egészben másképp ítélünk meg a történettudomány elmúlt évtizedeinek eredményei fényében.

12.00 - 12.45
Dr. Bécsi Zsófia - Útmutató kezdő bölcseknek - A bölcsesség mint erkölcsi kategória


Ki a bölcs? Hogyan lesz valaki bölccsé? Adottság vagy szerzett tudás? Mit várunk egy bölcstől? Hol a helye a társadalomban? Nézzünk néhány történeti példát és vonjuk le a tanulságot a magunkkal kapcsolatos elvárások felé!

13.00 - 13.45
Dr. Pólya Tamás - A videojáték a médiatudományban


Hogyan elemezhetjük a videójátékokat médiatudományi felfogásban? Milyen szempontokból, milyen eszközökkel közelítünk hozzájuk? Mihez tekintjük hasonlónak e médiumot, a filmhez, a regényhez, vagy számítógépes rajzok sorozatához? Csak szórakoztat, vagy okosít, nevel, esetleg rossz irányba befolyásol? S hogyan illeszkedik a tömegmédia hatalmas iparába? És tudományosan tekintve: a bölcsészet széles mezején hol helyeznénk el a videojátékos szövegek vizsgálatát? E kérdésekről és kommunikáció és média szak belső perspektíváiról szól majd az előadás.