• Slide Background Image

Mit adhat egy bölcsész a világnak?

Büszkeséget

Büszkék vagyunk, hogy jól választottunk. Büszkék vagyunk, hogy öregdiákjaink bárhol megállják a helyüket. Büszkék vagyunk, hogy az itt megszerzett tudás érték.

Rugalmasságot

Amellyel képesek vagyunk felismerni a bennünket körülvevő változásokat, és alkalmazkodni is tudunk hozzájuk. Amelynek köszönhetően számtalan területen érvényesülhetünk.

Kreativitást

Amely a gondolkodás sokrétűségére, a társadalmi jelenségek sokoldalú értelmezésére ad lehetőséget. Amellyel megfejthetők a bennünket körülölelő világ kulturális kódjai. Amellyel jobbá tehető a világ.

Miért minket válassz?

Kiváló oktatók

A PTE BTK az első az oktatói kiválóságok tekintetében a bölcsészkarok között! (2022)

Közel 5000 hallgató

A legnagyobb hallgatói létszám a PTE-n: 4775 fő!

A lehetőségek tárháza

26 alapszak, 40 mesterszak, 180 osztatlan tanári szak, 24 szakirányú továbbképzés választható, valamint 5 doktori iskola!

1972 óta saját egyetemi klub

A Szenes poptörténeti emlékpont!

MIÉRT VÁLASZTANAK MINKET HALLGATÓINK?

Karunk a képzések széles választékát biztosítja a humán érdeklődésű továbbtanulni vágyók számára:  felsőoktatási szakképzések mellett alapképzéseket, osztatlan tanári szakokat, mesterképzéseket, szakirányú továbbképzéseket és doktori képzéseket kínálunk a hallgatóinknak.


Két képzési területen oktatunk: bölcsész- és társadalomtudományi szakokkal várjuk az érdeklődőket.


A magyarországi felsőoktatási rangsorokban rendre megtalálhatóak vagyunk az élmezőnyben a négy nagy tradicionális egyetem: az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem és a Debrecen Egyetem társaságában. 


Oktatói gárdánk 241 tagú, a minősített oktatók aránya stabilan magas. A minősített oktatók közül 1 fő Az MTA levelez tagja, 19 fő az MTA doktora, 12 fő tudományok kandidátusa (CSc) és 148-an PhD fokozattal rendelkeznek.


A tíz tudományterületen (bölcsészet-, gazdaság-, orvos- és egészség-, társadalom- és természettudományi valamint: informatika, jogi és igazgatási, műszaki, művészeti, művészetközvetítés, pedagógusképzés) oktató Pécsi Tudományegyetem legnagyobb hallgatói létszámú és legszélesebb szakválasztékkal rendelkező karán hallgatóinknak párhuzamos képzéseket illetően is nagy választék áll rendelkezésére.


Öt szakkollégiummal is várjuk a tehetséges hallgatókat. Bővebb információk ITT.


A megélhetés (lakhatás, étkezés, közlekedés) költségei kedvezőek.


Az Egyetem összes kollégiuma megújult az elmúlt években. A 2 és 3 ágyas szobákban modern és színvonalas lakhatást tudunk biztosítani diákjaink zömének.


Az EKF hozományaként számos új, európai színvonalú intézménnyel gyarapodott a város és az Egyetem, mint pl. a Tudásközpont (melyben egy helyen található meg a korábbi Egyetemi és Megyei Könyvtár könyvállománya) – ide külön autóbuszjáratot is biztosít a város, itt megismerkedhet a Tudásközponttal: http://www.tudaskozpont-pecs.hu/


A Zsolnay-negyed (melyben otthont kapott a Kommunikáció- és Médiatudományi valamint  a Szociológia Tanszék) www.zsn.hu


A Kodály-központ (amely Európa egyik legmodernebb koncert- és konferenciaközpontja, ahol klasszikus és könnyűzenei programok sokaságával találkozhatunk)  http://www.kodalykozpont.hu


A Bölcsészettudományi Kar (a PTE karain belül egyedülálló módon) saját hallgatói klubbal rendelkezik, a Szenes klubbal

 

Miért szeretjük Pécset?

Mert 2000 éve itt van nekünk, és ez a 2000 év minden zegzugában meglátszik. Mert a világörökség részei az ókeresztény sírkamrák, és mert itt található Magyarország első egyeteme. Mert itt van az ország, a régió és Európa egyik legmenőbb koncertterme, a Kodály Központ. Mert a Mecsek szórakoztat, élményt nyújt, megóv a cudar északi széltől, és az ország legfinomabb boraival is ellát. Mert itt a kultúra jelen van a mindennapokban.

Mert igazi egyetemváros. Mert nagyváros, de mégis családias, ahol bármikor találkozhatsz ismerőssel az utcán. Mert az év minden időszakára jut egy fesztivál

Tovább ›
28
MTA Doktor
22
Professzor
5
Doktori iskola
12
Kutatóközpont
26
Alapszak
277
Képzés

Tanárnak készülsz?

Szeretnél egyszer az iskola kedvenc tanára lenni? Úgy érzed, a te feladatod a benned rejlő tudás átadása, mások képességeinek felfedezése és felszínre hozása? Akkor a pécsi BTK-ra van szükséged! Több évtizedes tapasztalat járult hozzá ahhoz, hogy a tanárképzés meghatározó intézménye lettünk.

Olyan majdani tanárokat képzünk, akik elhivatottak választott szakmájuk iránt, akik képesek folyton megújulni, készek a kihívásra, az új módszerek elsajátítására és alkalmazására, akik többre vágynak, mint a lexikális tananyag unalmas közvetítése. Akiknek az a legfontosabb, hogy megtanuljanak gondolkodni és gondolkodni tanítsanak.