Felvételi eljárás

Felvételi jogszabályok

Emelt szintű érettségi

50 pont

 • legalább 45%-os vizsgaeredmény esetén (bármely tárgyból szerzett vizsgaeredmény figyelembe vehető)
Nyelvvizsga/nyelvtudás

25 pont

 • B2 (középfokú) komplex nyelvvizsga

50 pont

 • C1 (felsőfokú) komplex nyelvvizsga

Figyelembe vehető nyelvek: a magyar nyelvtől eltérő, élő idegen nyelvek, valamint a Latin nyelv (kivéve az eszperantó) államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű okirat

Egy nyelvből kizárólag egy jogcímen kapható intézményi pont, beleértve az idegen nyelvből tett emelt szintű érettségiért kapott intézményi pontot is.

Tanulmányi és művészeti versenye

20-100 pont

 • Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV)
 • Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenye (SZÉTV)
 • Ágazati és Ágazaton Kívüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Versenye
 • Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye (ÁSZÉV)
 • Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK)
 • Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny
 • Országos Művészeti Tanulmányi Verseny; Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV)
 • (Országos) Tudományos Diákkörök Konferenciája középiskolásoknak (OTDK/TDK)
 • "Ifjú tudósok” tudományos középiskolai vetélkedő
 • Nemzetközi Tudományos Diákolimpia
 • V4-es Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntő

További információk

Sporteredmények

10-50 pont

 

 • Olimpiai játékok, Paralimpia vagy Siketlimpia, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által szervezett Sakkolimpia
 • világbajnokság, Európa-bajnokság
 • a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sportágban korosztályos világ- vagy Európa-bajnokság, Universiadé, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által szervezett egyetemi világbajnokság, az Ifjúsági Olimpia
 • a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert sportágban a magyarországi országos sportági szakszövetség által szervezett és általa (korosztálytól függetlenül) legmagasabb szintűként elismert országos bajnokság valamint a Nemzetközi Olimplai Bizottság által elismert sportágban, a Magyar Diáksport Szövetség által, vagy közreműködésével szervezett Diákolimpia országos döntője

Intézményi pont abban az esetben szerezhető, amennyiben a jelentkező a pontra jogosító eredményt a jelentkezés évét megelőző 8 éven belül szerezte.

További információ

Szaképesítés, korábbi tanulmányok

10 pont

 • szakképesítés
  • ha az adott szakképesítés nem képezte érettségi pontszámítás alapját kizárólag a Magyarországon szerzett OKJ-bizonyítvány és az első ízben 2021 májusában kiállított középfokú szakképzettséget tanúsító oklevél és ugyanezen időponttól kezdődően szakgimnáziumban kiállított képesítő bizonyítvány fogadható el

18 pont

 • alapképzésben megszerzett oklevél

12 pont

 • mesterképzésben megszerzett oklevél

3 pont

 • minden alap-, mester-, vagy osztatlan képzésben elvégzett 30 kredit után, aki nem rendelkezik oklevéllel

Legfeljebb 30 pont szerezhető ezen a jogcímen.

Esélyegyenlőség

40 pont

 • hátrányos helyzetű jelentkező esetében
 • fogyatékossággal élő jelentkező esetében
 • gyermeke gondozása céljából

További információ

Munkatapasztalat

10 pont

 • legalább 6 hónap munkatapasztalat igazolása esetén, az alábbi FEOR besorolásokért
  • 22, 23, 24, 252, 253, 26, 27, 33, 34, 35, 364, 371, 373, 411, 413, 419, 522

Legfeljebb 10 pont szerezhető ezen a jogcímen.

Beiskolázás, pályaorientáció

Az Egyetem által szervezett beiskolázási és pályaorientációs rendezvényeken, szakmai programokon történő részvétel

Cím Felvételi űrlap file
Részismereti jogviszony
Kreditelismerési űrlapok
Specializáció-választási nyilatkozatok
Témaválasztási nyilatkozatok

Kötelező az emelt szintű érettségi?

2023-tól már nem kötelező az emelt szintű érettségi, az anglisztika, nemzetközi tanulmányok, politikatudomány és pszichológia szakok kivételével.

Ha nem kötelező az emelt szintű érettségi, attól független megkapom érte az 50 plusz pontot?

Természetesen emelt szintű érettségiért továbbra is jár az 50 többletpont.

Hallottam, hogy változik a pontszámítás, ez pontosan hogy is van?

Az emelt szintű érettségi továbbra is névértékkel bír (100%=100 pont), a középszintű érettségid pedig 2/3-os súlyozással számolják, tehát ez azt jelenti, ha van egy 100%-os középszintű érettségid, akkor az 67 pontot ér.

Jár-e anglisztika szakra az emelt szintű angol érettségiért az 50 többletpont?

Igen, a kötelező emelt szintért is jár a pont.

Jár-e többletpont x szakra y OKJ-bizonyítványért?

2024-től minden szakunk esetében 10 pontra vagy jogosult, ha van OKJ-bizonyítványod.

Kiváltható-e az emelt szintű nyelvi érettségi nyelvvizsgával vagy régi rendszerben, kéttannyelvű gimnáziumban tett érettségivel vagy régi közös írásbelivel?

Az emelt szintű érettségi továbbra sem válható ki nyelvvizsgával.

Mi a különbség a BA, azaz alapképzési szakok és az osztatlan tanári szakok között?

Ha csak egy kicsit is játszol a gondolattal, hogy esetleg tanárként is el tudod képzelni magad, akkor az osztatlan tanárképzést válaszd. Ha semmiképpen nem akarsz tanár lenni, akkor BA képzésre jelentkezz. Miért? Mert a BA-képzés nem ad tanári képesítést. Persze utána is lehetőséged van arra, hogy megszerezd a tanári végzettséget, de csak egyszakosat, míg ha az osztatlan tanárképzés esetén kétszakos tanár lehet belőled. A tanári oklevél egyébként nem akadálya egyéb foglalkozások betöltésének, tehát nem baj, ha a választott szakjaidat tanárszakként végzed el.

Ha szerzek egy alapdiplomát jelentkezhetek tanári mesterképzésre?

Már ezt is megteheted! Megfelelő BA tanulmányaid után 2 félév alatt lehetsz német és nemzetiségi német nyelv és kultúra tanára, 3 félév alatt pedig horvát és nemzetiségi horvát nyelv és kultúra tanára valamint romológiatanár.

Mi lesz idén a ponthatár?

Az aktuális ponthatárok minden évben július végén születnek meg. Az, hogy egy-egy szakon milyen magas v. alacsony lesz a ponthatár, attól függ, hogy - az adott intézmény adott szakára (szint/munkarend) hányan jelentkeztek, lehetőleg első helyen - ők milyen eredményt produkáltak, azaz milyen pontszámmal rendelkeznek - mennyi helye van az intézménynek az adott szakra, ahova hallgatókat vehet fel (kapacitás) A ponthatárokra esetleg következtetni lehet az előző évi ponthatárokból, bár ezekből messzemenő következtetéseket levonni nem érdemes.

Megtehetem a PTE-BTK-n, ha bekerülök egy szakra, hogy a következő évben “átmegyek” egy másikra?

Az egyetemi Tanulmányi és Vizsgaszabályzat kari melléklete szerint az, hogy valaki felvételt nyer egy szakra a felvételi eljárás keretében, nem jogosítja fel arra, hogy intézményen belül szakot váltson úgy, hogy az állami ösztöndíja megmaradjon. Egy szakra bekerülni – állami ösztöndíjas helyre – felvételi eljárással lehet. Amit lehet: BA szakjaink többségén a hallgatók az eredeti szakjuk mellé felvehetnek egy másik szakot ún. minor változatban – azaz két diszciplínába is belekóstolhatnak. Osztatlan tanárszakos hallgatók egyik szakjukat egyszer megváltoztathatják a második félév végéig. BA és osztatlan tanárképzés között van váltási lehetőség, ami azonban időveszteséget jelent.

Meddig jelentkezhetek?

2023. december 20-tól egészen 2024. február 15. éjfélig. Figyelj arra, hogy a jelentkezésedet is 15. éjfélig tudod hitelesíteni!

Hol szerezhetek jelentkezési lapot?

Papír alapú jelentkezési lap már nincs, jelentkezni elektronikus úton, a  www.felvi.hu oldal E-jelentkezés menüpontjában tudsz, regisztráció után.

Mit kell csatolni a jelentkezéshez?

Elvileg minden pontigényt igazolni kell. Pont járhat középiskolai  bizonyítványra, érettségire, érettségi tanúsítványra, nyelvvizsgára,  sporteredményre, OKJ-re, tanulmányi versenyeredményre. Ha ilyened van, ennek egyszerű, azaz nem hitelesített fénymásolatát (vagy szkennelt változatát) kell csatolnod. Azonban a 2003. január 1. után megszerzett nyelvvizsgát és a 2006. január 1 után megszerzett érettségit nem kell már csatolni.

Hány helyre jelentkezhetek és mennyibe kerül?

Hat helyre. 3 hely jelölhető meg ingyen, a továbbiak 2.000-2.000 forintba kerülnek.

Még nincs meg az érettségim / nyelvvizsga-bizonyítványom. Ezt akkor hogyan csatoljam?

Ezeket már nem kell csatolni (lsd. feljebb). Az egyéb pontigényt igazoló dokumentumokat (OKJ, versenyeredmények, hátrányos helyzet igazolása) legkésőbb 2023. július 12-ig töltheted fel a felvi.hu-ra.

Módosíthatok-e a jelentkezési sorrendemen a jelentkezés beadása után?

Igen, egyszer, 2024. július 10-ig.

Mikor derül ki, hogy felvettek-e?

2024. július 24-ig kell izgulnod. Ha a jelentkezési lapodon megadtál mobiltelefonszámot, akkor még aznap éjfélig SMS-ben értesítést kapsz arról, hova vettek fel.

Felvettek! Hogyan tovább? Honnan tudom meg, mit kell tennem?

A budapesti Oktatási Hivatal (tudod, ide adtad be a jelentkezési lapodat) levélben értesít arról, hogy az általad megjelölt iskolák közül a pontszámaid és a jelentkezési sorrended alapján hova nyertél felvételt és hova nem. Ezen kívül az az egyetem / főiskola, ahova felvételt nyertél, postai levélben értesít arról, hogyan és meddig iratkozhatsz be, mikor kell megjelenned, hogyan tudod összeállítani az órarendedet, mikor van az évnyitó, a gólyatábor, hogyan igényelhetsz kollégiumod és még ezer dologról. Ezt a levelet kb. augusztus 1-ig fogod megkapni. E-mailes értesítést is küldenek, ez jóval hamarabb megérkezik.

Bár felvételt nyertem, de inkább egy másik helyen megjelölt képzésre szeretnék beiratkozni, ahova szintén elegendő pontom van. Mit tehetek ez ügyben?

Erre nincs lehetőség. Mindenki arra a képzésre tud beiratkozni, ahova legelőszőr volt elegendő a pontja. Éppen ezért nagyon fontos a sorrend alakítása. Legyen első helyen az a képzés, ahova leginkább szeretnél bejutni, még ha magas volt az előző években a ponthatár. Bármi történhet, lehetséges, hogy ebben az évben alacsonyabb lesz az eddigieknél.

Keresd a felvételi referensünket Batykó Zsófiát, az alábbi elérhetőségen:
Telefon: +36 (30) 185-3786
E-mail: batyko.zsofia@pte.hu

Ügyfélfogadási idő:
hétfő-csütörtök: 9.00-12.00 és 13.00-15.00
péntek 9.00-12.00