Felvételi eljárás

Felvételi jogszabályok

Kötelező az emelt szintű érettségi?

2023-tól már nem kötelező az emelt szintű érettségi, az anglisztika, nemzetközi tanulmányok, politikatudomány és pszichológia szakok kivételével.

Ha nem kötelező az emelt szintű érettségi, attól független megkapom érte az 50 plusz pontot?

Természetesen emelt szintű érettségiért továbbra is jár az 50 többletpont.

Jár-e anglisztika szakra az emelt szintű angol érettségiért az 50 többletpont?

Igen, a kötelező emelt szintért is jár a pont.

Jár-e többletpont x szakra y OKJ-bizonyítványért?

Csak a szociális munka BA szakra számítható OKJ-többletpont az 54 76202 számú szociális asszisztens szakmáért.

Kiváltható-e az emelt szintű nyelvi érettségi nyelvvizsgával vagy régi rendszerben, kéttannyelvű gimnáziumban tett érettségivel vagy régi közös írásbelivel?

Sajnos nem.

Mi a különbség a BA, azaz alapképzési szakok és az osztatlan tanári szakok között?

Ha csak egy kicsit is játszol a gondolattal, hogy esetleg tanárként is el tudod képzelni magad, akkor az osztatlan tanárképzést válaszd. Ha semmiképpen nem akarsz tanár lenni, akkor BA képzésre jelentkezz. Miért? Mert a BA-képzés nem ad tanári képesítést. Eddig a BA-sok a BA-tanulmányok utáni tanári mesterképzésben tudtak tanári oklevelet szerezni, ám ezek a képzések 2016-ban megszűntek. A BA után most már csak úgy lehet tanár valakiből, hogy előbb elvégzi a szak nem tanári mesterképzését, és ez után (vagy ezzel párhuzamosan) vehet csak részt egyszakos tanárképzésben.Így 12 félév alatt egyszakos tanári oklevele lesz, míg ha az osztatlan tanárképzésbe jelentkezett volna, akkor ugyanennyi idő alatt kétszakos tanár lett volna belőle. A tanári oklevél egyébként nem akadálya egyéb foglalkozások betöltésének, tehát nem baj, ha a választott szakjaidat tanárszakként végzed el.

Mi lesz idén a ponthatár?

Az aktuális ponthatárok minden évben július végén születnek meg. Az, hogy egy-egy szakon milyen magas v. alacsony lesz a ponthatár, attól függ, hogy - az adott intézmény adott szakára (szint/munkarend) hányan jelentkeztek, lehetőleg első helyen - ők milyen eredményt produkáltak, azaz milyen pontszámmal rendelkeznek - mennyi helye van az intézménynek az adott szakra, ahova hallgatókat vehet fel (kapacitás) A ponthatárokra esetleg következtetni lehet az előző évi ponthatárokból, bár ezekből messzemenő következtetéseket levonni nem érdemes.

Megtehetem a PTE-BTK-n, ha bekerülök egy szakra, hogy a következő évben “átmegyek” egy másikra?

Az egyetemi Tanulmányi és Vizsgaszabályzat kari melléklete szerint az, hogy valaki felvételt nyer egy szakra a felvételi eljárás keretében, nem jogosítja fel arra, hogy intézményen belül szakot váltson úgy, hogy az állami ösztöndíja megmaradjon. Egy szakra bekerülni – állami ösztöndíjas helyre – felvételi eljárással lehet. Amit lehet: BA szakjaink többségén a hallgatók az eredeti szakjuk mellé felvehetnek egy másik szakot ún. minor változatban – azaz két diszciplínába is belekóstolhatnak. Osztatlan tanárszakos hallgatók egyik szakjukat egyszer megváltoztathatják a második félév végéig. BA és osztatlan tanárképzés között van váltási lehetőség, ami azonban időveszteséget jelent.

Meddig jelentkezhetek?

Kb. december közepétől 2023. február 15. éjfélig.

Hol szerezhetek jelentkezési lapot?

Papír alapú jelentkezési lap már nincs, jelentkezni elektronikus úton, a  www.felvi.hu oldal E-jelentkezés menüpontjában tudsz, regisztráció után.

Mit kell csatolni a jelentkezési laphoz?

Elvileg minden pontigényt igazolni kell. Pont járhat középiskolai  bizonyítványra, érettségire, érettségi tanúsítványra, nyelvvizsgára,  sporteredményre, OKJ-re, tanulmányi versenyeredményre. Ha ilyened van, ennek egyszerű, azaz nem hitelesített fénymásolatát (vagy szkennelt változatát) kell csatolnod. Azonban a 2003. január 1. után megszerzett nyelvvizsgát és a 2006. január 1 után megszerzett érettségit nem kell már csatolni.

Hány helyre jelentkezhetek és mennyibe kerül?

Hat helyre. 3 hely jelölhető meg ingyen, a továbbiak 2.000-2.000 forintba kerülnek.

Még nincs meg az érettségim / nyelvvizsga-bizonyítványom. Ezt akkor hogyan csatoljam?

Ezeket már nem kell csatolni (lsd. feljebb). Az egyéb pontigényt igazoló dokumentumokat (OKJ, versenyeredmények, hátrányos helyzet igazolása) legkésőbb 2023. július 12-ig töltheted fel a felvi.hu-ra.

Módosíthatok-e a jelentkezési sorrendemen a jelentkezés beadása után?

Igen, egyszer, 2023. július 12-ig.

Mikor derül ki, hogy felvettek-e?

2023. július 26-ig kell izgulnod. Ha a jelentkezési lapodon megadtál mobiltelefonszámot, akkor még aznap éjfélig SMS-ben értesítést kapsz arról, hova vettek fel.

Felvettek! Hogyan tovább? Honnan tudom meg, mit kell tennem?

A budapesti Oktatási Hivatal (tudod, ide adtad be a jelentkezési lapodat) levélben értesít arról, hogy az általad megjelölt iskolák közül a pontszámaid és a jelentkezési sorrended alapján hova nyertél felvételt és hova nem. Ezen kívül az az egyetem / főiskola, ahova felvételt nyertél, postai levélben értesít arról, hogyan és meddig iratkozhatsz be, mikor kell megjelenned, hogyan tudod összeállítani az órarendedet, mikor van az évnyitó, a gólyatábor, hogyan igényelhetsz kollégiumod és még ezer dologról. Ezt a levelet kb. augusztus 8-ig fogod megkapni. E-mailes értesítést is küldenek, ez jóval hamarabb megérkezik.

Bár felvételt nyertem, de inkább egy másik helyen megjelölt képzésre szeretnék beiratkozni, ahova szintén elegendő pontom van. Mit tehetek ez ügyben?

Erre sajnos nincs lehetőség. Mindenki arra a képzésre tud beiratkozni, ahova legelőszőr volt elegendő a pontja. Éppen ezért nagyon fontos a sorrend alakítása. Legyen első helyen az a képzés, ahova leginkább szeretnél bejutni, még ha magas volt az előző években a ponthatár. Bármi történhet, lehetséges, hogy ebben az évben alacsonyabb lesz az eddigieknél.

Keresd a felvételi referensünket Batykó Zsófiát, az alábbi elérhetőségen:
Telefon: +36 (30) 185-3786
E-mail: batyko.zsofia@pte.hu

Ügyfélfogadási idő:
hétfő-csütörtök: 9.00-12.00 és 13.00-15.00
péntek 9.00-12.00