Új tagokkal és új elnökkel erősödött a Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara

február

23.

általános

A Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara az ország legnagyobb bölcsészet- és társadalomtudományi karait és kutatóközpontjait összefogó intézményi hálózat. 2020-as alapításában a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara is aktív szerepet vállalt. A hálózat azóta további tagokkal bővült, február 16-án pedig Bartus Dávidot, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánját választotta elnökéül.

A Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával jött létre 2020 nyarán. A legnagyobb és legjelentősebb bölcsészet- és társadalomtudományi karokat és kutatóközpontokat összefogó intézményi hálózat célja, hogy előmozdítsa a bölcsész- és társadalomtudományos kutatást és oktatást Magyarországon, valamint a Kárpát-medencében.

Az alapító tagokhoz (ELTE Bölcsészettudományi Kar, ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont, KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar, PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar) csatlakozott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Társadalomtudományi Kutatóközpontja, valamint csatlakozási szándékát jelezte a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara. A társadalomtudományi területek említett reprezentációja nem csak a szervezet további erősödését jelzi, de fontos szerepet játszik a European Alliance for Social Sciences and Humanities európai érdekvédelmi szervezethez történő csatlakozási folyamatban is.

A Kamara 2022. február 16-i közgyűlésén a tagok kinyilvánították, hogy alapvető céljaikon túl kiemelten fontosnak tartják az egyetemi képzési portfóliók megújítását és modernizálását, valamint feladatuknak tekintik a bölcsészet- és társadalomtudományok népszerűsítését, társadalmi hasznosulásuknak és a társadalmi innovációban betöltött szerepüknek bemutatását is.

Új elnököt is választottak: dr. Sonkoly Gábort dr. Bartus Dávid, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja váltotta e tisztségben.

Karunk stratégiai fontosságúnak tartja a Kamara megalakulását, és a partnerintézményekkel együtt ott végzett munkát.
 

Fotó: abtk.hu