Elhunyt Dr. Krisztián Béla címzetes egyetemi tanár

 

Dr. Krisztián Béla

In memoriam Dr. Krisztián Béla (1929-2023)
„Nem hal meg az, ki milliókra költi 
Dús élte kincsét, ámbár napja múl…”
(Arany János)
 

Elhunyt Dr. Krisztián Béla címzetes egyetemi tanár, a HFMI jogelőd intézményei, a FEEFI/FEEK meghatározó személyisége, a nagyszerű ember, a kiváló kutató és a nagytudású empatikus tanár.
Krisztián Béla többgenerációs pécsi polgári-értelmiségi család gyermekeként 1947-ben a Pécs Pius Gimnáziumban érettségizett, ahol életre szóló szakmai tudást és emberi tartást szerzett. Ez az indíttatás az 1940-es évek végén nem jelentett egyenes utat az egyetemi továbbtanulás felé, ezért a mecseki bányavidéken különböző bányászati munkaterületeken dolgozott. Volt vájár, műszaki szakoktató, megyei szakfelügyelő, szakképzési és fejlesztési tanácsadó az Ipari Minisztériumban.
1978-ban kapott gépészmérnöki és műszaki tanári diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen, valamint szakpedagógusi diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Később bölcsészdoktori címet, majd PhD tudományos fokozatot is szerzett.
Szakmai és tudományos pályája azt követően teljesedett ki, hogy a Mecseki Szénbányák Vállalat Oktatási Osztályáról nyugdíjba vonult 1986-ban, és a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán a Felnőttképzési és Közművelődési Tanszék oktatója lett. A Tanár Úr, mindenki mentora – sokaknak a Béla, a Bányász, az Öreg, a Krisztián, fiatal kollégáinak Béla bácsi – az öt fős Tanszéktől az önálló Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karrá válásig minden fázisban meghatározó szerepet játszott az intézmény életében. Kimeríthetetlen tudása, széles világlátása, szerteágazó szakmai kapcsolati hálója és innovatív ötleteinek a sokasága mindig segítséget jelentett kollégái és hallgatói számára. Nevéhez tantárgy- és szakfejlesztések, tankönyvek sora kapcsolódik, amelyek többségét ma is használjuk. Vele együtt részt venni egy tudományos konferencián ugyanakkora élmény volt, mint fehér abrosz mellett beszélgetni a világ dolgairól.
Publikációinak száma az MTMT tanúsága szerint meghaladja az 500-at.
75 éves korában „Semper movere – állandó mozgásban” címmel tisztelői tanulmánykötettel köszöntötték. (Szerk.: Bodó László, PTE FEEFI 2004)
Életművéért több kitüntetést kapott, többek között a Bányász Szolgálati érdemérem valamennyi fokozatát; a „Multimédia az oktatásban” gyűrű életmű díjat, az Apáczai Csere Jánosról, Comeniusról, Makarenkóról elnevezett díjakat, Szakmai Életmű Díjat, a Grastyán-díjat, az Eötvös József-díjat a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.
 A legnagyobb elismerést mégis kollégái és diákjai szeretete, bizalma és megbecsülése jelentette számára.
Életigenlése, toleranciája, a másik ember elfogadása mindannyiunk előtt örök példa.
Halála pótolhatatlan veszteséget jelent közösségünk számára. 

Az Eötvös József díj átvétele után készült interjú Krisztián Bélával az Univ TV-ben:
https://www.youtube.com/watch?v=LFjIZez_Ywo
Krisztián Bélával 90 éves korában Bodó László készített érdekes és tartalmas interjút, amelyet a Tudásmenedzsment folyóirat Tanár Úr köszöntésére kiadott különszáma tartalmaz:
http://real-j.mtak.hu/22019/2/tudasmenedzsment_2019_20_2_.pdf

Dr. Krisztián Béla tudományos munkássága a Magyar Tudományos Művek Tárában:
https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=authors10012181&n…;

A PTE BTK HFMI munkatársai nevében: Huszár Zoltán és Várnagy Péter
 

PTE BTK - HUMÁN FEJLESZTÉSI ÉS MŰVELŐDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET