Ifjúságszakmai Nyári Egyetem (2023)

Ifjúságszakmai Nyári Egyetem (2023)

Augusztus 22-24. között Pécsett zajlott az Ifjúságszakmai Nyári Egyetem a Tempus Közalapítvány és a Pécsi Tudományegyetem közös szervezésében.

A többnapos rendezvény, amin 56 résztvevőt köszönthettünk, az ifjúsági területen tanuló egyetemi hallgatók és a gyakorló szakemberek találkozására is lehetőséget biztosított, szakmai fórumot teremtve a jelenleg aktív és a leendő ifjúságsegítők között. 

Az esemény fókuszában az ifjúsági munka fejlesztése állt, mivel a Tempus Közalapítvány kiemelt célja az ifjúsági terület hazai szintű fejlesztése az Erasmus+ program és az Európai Szolidaritási Testület nemzetközi együttműködéseiben rejlő lehetőségek segítségével.

A háromnapos program során is az uniós programok fő prioritásai mentén fejlődhettek a résztvevők, többek között szó volt a nemformális tanulási eredmények elismertetéséről, a fiatalok mentális egészségének megőrzéséről, a helyi döntéshozatali folyamatokban való ifjúsági részvételről, valamint a közösségi terekről is. Ezen kívül a Tempus Közalapítvány munkatársai projektmenedzsment témában tartottak workshopot, valamint a pályázati programokkal kapcsolatos kiadványokkal, információkkal is támogatták a jelenlévőket. 

Fontos kiemelni, hogy a nyári egyetem résztvevőinek közel negyede egyetemi hallgató, míg a szakmai megvalósítók fele egyetemi oktató volt. Ez lehetőséget teremtett a formális és a nemformális szektorok közötti szorosabb együttműködésre.

Bodrogi Richárd, Sztráda Eszter, Dr. Koller Inez Zsófia, Dr. Várnagy Péter
       Bodrogi Richárd, Sztráda Eszter, Dr. Koller Inez Zsófia, Dr. Várnagy Péter

Az esemény megnyitóján Dr. Várnagy Péter, a Pécsi Tudományegyetem külkapcsolati és akkreditációs dékánhelyettese köszöntő beszédében kifejezte örömét afelett, hogy a Pécsi Tudományegyetem adhatott otthont első ízben e rendhagyó eseménynek. Kihangsúlyozta az egyetem szerepvállalását az ifjúsági szakemberek utánpótlásában, melynek jegyében indult el az idei évben a közösségszervezés szak ifjúsági közösségszervezés szakiránya nappali tagozaton a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán belül működő Humán Fejlesztési és Művelődéstudományi Intézet gondozásában. 

Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója is köszöntötte az egybegyűlteket az esemény megnyitóján, beszélt a szervezet ifjúsági szektor fejlesztésében vállalt szerepéről, az ehhez kapcsolódó nemzetközi együttműködésekről, valamint kiemelte a rendezvény résztvevői körből adódó rendhagyó jellegét. 

A résztvevők az egymástól való tanulást, a kapcsolatépítésre nyújtott lehetőséget és a hasonló, hazai szakembereknek szervezett több napos, szakmai fejlődést elősegítő rendezvényekre való igényt fejezték ki az esemény értékelése során.

Forrás: Tempus Közalapítvány

PTE BTK - HUMÁN FEJLESZTÉSI ÉS MŰVELŐDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET