Dékáni köszöntő

Dr. Bene Krisztián dékánA Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara egy igen hosszú múltra visszatekintő oktatási és tudományos hagyomány örököse. Hazánk első egyetemét 1367-ben Pécsett alapították meg, az 1923-ban kapuit városunkban megnyitó modernkori egyetem pedig ennek a szellemi örökségnek a továbbvitelére vállalkozott. Ebből kifolyólag a tudomány és az oktatás már évszázadok óta komoly szerepet játszik nem csupán Pécs, hanem a régió életében is, ez a magas színvonalú tevékenység pedig rendkívül szerteágazó kapcsolati hálónknak köszönhetően mind hazánkban, mind pedig a világ meghatározó akadémiai központjaiban érezteti hatását. 
Karunk az elmúlt évszázad során számos változáson esett át, amelyek közül kiemelkednek az elmúlt évtizedek, amelyeket a folyamatos fejlődés és növekedés jellemzett. Ennek köszönhetően napjainkban a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar 12 intézetében több mint 350 képzés várja a tanulni vágyókat. Ez a rendkívül széleskörű képzési kínálat nagyon sok érdeklődőt vonz Magyarországról és külföldről egyaránt, amelynek eredményeképpen több mint 4000 hallgató tanul jelenleg Karunkon. Az idegennyelvű képzéseinken tanulók száma folyamatosan növekszik, ma már minden ötödik hallgatónk ilyen típusú képzési programokon található, így a hozzánk érkezőket egy igazi nemzetközi kampusz fogadja, ahol több mint száz nemzet tagjai folytatnak tanulmányokat elkötelezett és felkészült oktatók irányításával.

A Kar egyik legfontosabb jellemzője a sokszínűség mellett a nyitottság és a tolerancia. A széles képzési kínálat lehetővé teszi hallgatóink számára, hogy érdeklődésüknek megfelelően különböző szakterületeken képezzék magukat, miközben számos tudományterület, kultúra és nyelv jellemzőivel megismerkedhetnek. Ennek következtében a klasszikus tudományos értékekre alapozva olyan modern tudásanyaggal felvértezett hallgatók szereznek nálunk diplomát, akik magabiztosan tájékozódnak napjaink összetett világában és képesek gyorsan adaptálódva sikeresek lenni a folyamatosan változó körülmények között.

Sok szeretettel várunk mindenkit a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon, aki szeretné jobban megismerni a minket körbevevő világot, egy befogadó közösség tagjaként fejleszteni saját magát, majd álmait követve sikeressé válni az általa választott területen!

Dr. Bene Krisztián
dékán