Legendás professzoraink

A PTE legendás hírű professzorairól készít megemlékezéseket, amely személyiségükről, stílusukról, vagy épp a velük kapcsolatos híres vagy érdekes történetekről szólnak. Nem titkolt cél a tudomány népszerűsítése mellett egy kötetlen hangvételű megemlékezés hajdani nagyjainkról.

A sorozat szerzője Szilágyi László.


 

Bécsy Tamás

"Drámaesztéta, színházkritikus, 1973-78 között a Pécsi Tanárképző Főiskola főiskolai tanára. 1978-től az ELTE professzora. A Janus Pannonius Tudományegyetem megalakulása (1982) után másodállású professzor Pécsett. A magyar irodalom és a művészettudomány egyetemi szakok, valamint a dráma- és színháztudományi specializációk kezdeményezője és kidolgozója. 1994-ig a Tanárképző Kar, majd a BTK Művészettudományi Intézetének igazgatója. Egyetemünk honoris causa díszdoktora."

Tovább

Fülei-Szántó Endre

"Nyelvész, filológus. 1962-től a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Nyelvi Intézetében oktat német, spanyol, francia és angol nyelvet. 1971-ben kandidál. 1982-től a Janus Pannonius Tudományegyetem Magyar Nyelvi Tanszékén egyetemi tanár. 1986 és 1990 között négy esztendőt tölt vendégprofesszorként a Bukaresti Egyetemen. 1990 és 92 között megszervezi Pécsett a spanyol tanszéket és szakot. 1994-ben lesz a JPTE professor emeritusa."

Tovább

Polányi Imre

"Történész, 1972-től a Pécsi Tanárképző Főiskola  oktatója, 1982-től a megalakuló Janus Pannonius Tudományegyetem docense, majd professzora. Főbb szakterületei: XX. századi kelet-közép-európai történelem, nemzetiségkutatás-de hobbiból egy ideig ókort is tanított elsősöknek. A pécsi egyetemi történészképzés egyik megteremtője és mentora."

Tovább

Szépe György

"Nyelvész, szemiotikus. 1982-től 2001-ig a Janus Pannonius Tudományegyetem, illetve a PTE egyetemi tanára, 2001-től professor emeritus. A 80-as években az egyetemi szintű Tanárképző Kar létrehozatalának egyik meghatározó egyénisége. 1993-tól a nyelvtudományi doktori program alapító vezetője." 

Tovább