Workshopokkal, szakkönyvekkel a megkésett fejlődésű gyermekekért

november

15.

A kisgyermekes szülők gyakran aggódnak amiatt, hogy vajon gyermekük megfelelően fejlődik-e. Nem tudják, mi tekinthető „normálisnak”, és mikor kell szólni egy szakembernek, illetve kihez fordulhatnak adott esetben. Az aggodalom természetes, de gyakran nem indokolt, hiszen a gyermekek fejlődése, bár nagyjából azonos utat jár be, nem azonos ütemben halad. Máskor azonban rendkívül fontos, hogy a kicsik fejlődési eltéréseit időben észrevegyük és a megfelelő szakemberhez forduljunk. A Gyermekút e szakembereket segíti abban, hogy a lehető legjobb válaszokkal, tanácsokkal láthassák el a hozzájuk forduló szülőket.

Az iskoláskor előtti eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek és családjaik hatékonyabb ellátását szolgálja a Családbarát Magyarország Központ európai uniós finanszírozású Gyermekút projektje (Kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése, EFOP-1.9.5-VEKOP-16-2016-00001). A kiemelt projekt keretében ez alkalommal a Pécsi Tudományegyetem kapott segítséget szakmai kiadványok formájában.

A Családbarát Magyarország Központ munkatársai az eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek ellátását segítő projekt keretein belül eddig:

  • 23 módszertani anyagot, kézikönyvet fejlesztettek ki;
  • olyan protokollokat és irányelveket határoztak meg, mint a koraszülöttek utógondozási irányelve, az iskolába lépést megelőző komplex vizsgálat protokollja, az óvodai fejlődéskövető szűrővizsgálatok rendszere és a mozgásterápiás protokoll
  • Fontos lépést jelent továbbá a kora gyermekkori intervenció területén a hazai fejlesztésű, egységes vizsgáló- és szűrési módszerek kidolgozása is, többek között a kisgyermeknevelők, óvodapedagógusok által használt, a kisgyermekek nyomon követését segítő gyermekfejlődési kérdőív vagy az iskolakészültségi vizsgálat

A fejlesztés eredményeként egy hatékonyabban működő ellátórendszer, átlátható gyermekút jön létre, színvonalasabb és mindenki számára elérhető szolgáltatásokkal. A képzések eredményeként nő és egységesebbé válik a kora gyermekkori intervencióban dolgozó szakemberek tudása, valamint a szülők képzésével az érintett családok tudatosabban, kompetens módon tudják támogatni gyermekeik erősségeit, így javítva a gyermekük, illetve családjuk egészének életminőségét.

Fotó: Családbarát Magyarország Központ

Képgaléria

Az elkészült szakmai tartalmak lehetőséget adtak arra, hogy a Családbarát Magyarország Központ közvetlenül is hozzájáruljon az érintett gyermekek fejlesztéséhez, valamint a velük foglalkozó szakemberek tudásbővítéséhez. Erre építve a Központ az eseményt megelőzően stratégiai és együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karával.

Az aláírt megállapodások ünnepélyes átadását követően Dr. Kereki Judit szakmai vezető mutatta be a projektet.  A Gyermekút projekt eredményeit összegző kiadványokat Dr. habil. Láng András PhD egyetemi docens, dékánhelyettes és Prof. dr Péley Bernadette PhD egyetemi tanár, intézetvezető vette át.  

Az eseményhez kapcsolódóan a projektben résztvevő szakemberek és az egyetem kutatói közös online workshopot is tartottak a kora gyermekkori szakellátásban résztvevő szakemberek számára „A gyermek fejlődésbeli rendellenességének felismerését, fejlődésének nyomon követését célzó ismeretadás” címmel.

A projektről bővebb információt a www.gyermekut.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Gedeon András
Telefon: +36 30 482 3428, e-mail cím: sajto@csalad.hu


A Családbarát Magyarország Központ közreműködik a hazai demográfiai fordulat elősegítésében, a családok, valamint az idősek támogatásával összefüggő feladatok megvalósításában és a női esélyegyenlőséggel kapcsolatos törekvések segítésében. A Központ fő tevékenységeként a magyar családokat támogató kiemelt projekteket tervez és valósít meg, valamint működteti a kapcsolati erőszak áldozatait segítő Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot.