Tóth Barnabás: Akik maradtak (2019) | NFI Egyetemi Filmklub

Tóth Barnabás: Akik maradtak (2019) | NFI Egyetemi FilmklubApolló Mozi (Pécs, Perczel u. 22.)

színes magyar játékfilm, 2019, rendező: Tóth Barnabás
forgatókönyvíró: Tóth Barnabás, Muhi Klára, producer: Mécs Mónika, Mesterházy Enikő, főszereplők: Hajduk Károly, Szőke Abigél, Nagy Mari, Lukáts Andor, Jordán Adél, Balla Eszter, producer: Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, gyártó: Inforg–M&M Film, 84 perc

Miről szól?
A negyvenes éveiben járó nőgyógyász, Aldó (Hajduk Károly) és a cserfes kamaszlány, Klára (Szőke Abigél) magára marad a második világháború után, miután elveszítik a családjukat a holokausztban. Mély barátság, különleges pótapa–lánya kapcsolat szövődik közöttük, de a környezetük a korkülönbség miatt ezt nem nézi jó szemmel. A háttérben közben kibontakozik az ötvenes évek vörösterrorja.

Mitől különleges?

Az Akik maradtak túllép a holokausztfilmek bevett toposzain, amikor a borzalmak helyett a gyógyulás folyamatára fókuszál.

Csendes, visszafogott, jó ízlésű melodráma, amely kapcsán nem tévedés Szabó István filmjeit emlegetni, hiszen ugyanarról a tőről fakadó humanizmus, a történelemben megroppanó kisember iránti rokonszenv hatja át. Tóth Barnabás poszt-holokausztfilmjében minden fontos esemény belül zajlik, finom gesztusokból, kimondatlan szavakból bomlik ki. Az Akik maradtak így veretes színészfilm is egyben, amit a fiatal Szőke Abigél és a rutinos Hajduk Károly alakítása emel az átlag fölé. Szőke hihetően játssza el a cserfes, tüskés kamaszlány megannyi arcát, aki „5 és 70 között bármennyi tud lenni”: szeretetéhes kisgyerek, konok kamasz, csábító nő és koraérett bölcs egyaránt. Hajduké pedig pompásan visszafogott, nüánszokban élő színészet, amire tényleg csak a legnagyobbak képesek.

 

A film teljes adatlapja elérhető itt.

 


A szemeszter teljes programja:

Február 23. Szőts István: Emberek a havason (1941)

Március 9. Gaál István: Sodrásban (1964)

Március 30. Bereményi Géza: Eldorádó (1988)

Április 13. Ujj Mészáros Károly: Liza, a rókatündér (2015)

Április 27. Tóth Barnabás: Akik maradtak (2019)

Május 4. Hartung Attila: FOMO – Megosztod, és uralkodsz (2019)

Forrás: NFI Egyetemi Filmklub