A HVG mértékadó rangsorában 4. helyen végzett a PTE BTK

november

30.

általános

A HVG felsőoktatási karokat összesítő rangsorában a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara idén a 4. helyen áll. Ezzel nem csupán a PTE egységei közül emelkedik ki, de valamennyi vidéki felsőoktatási intézményt megelőz.

A röviden csak diplomarangsorként emlegetett összeállítást az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara (ELTE BTK) és a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara (SE-ÁOK) vezeti holtversenyben. Őket követi az ELTE Természettudományi Kara, majd a rangos negyedik helyen Karunk és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara áll.

 Az országosan mértékadóként elfogadott rangsor összeállítása során a HVG elemzői több szempontot is figyelembe vettek. Ilyen tényező az elsőhelyes jelentkezők száma, a felvettek pontátlaga, a nyelvvizsgával felvettek aránya, a tanulmányi versenyen elért helyezések, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók aránya, az egy oktatóra jutó hallgatók száma, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók aránya. A végső értékelés az oktatói és a hallgatói kiválóságot számba vevő alrangsorokból áll össze. Előbbi tekintetében a PTE BTK a 9. helyen, míg az utóbbit nézve a 23. helyen áll.

Karunk 2014 óta minden évben az első 10 helyezett között végez. 2015-ben már a 6. helyen állt, a 4. helyet először 2018-ban sikerült megszereznie. A PTE karai közül elsőként 2011-ben emelkedett ki, 2014 óta azonban töretlenül az első helyen áll.

Forrás: eduline.hu