Canto antichissimo zendült fel a BTK-TTK Aulában

szeptember

27.

általános

Múlt hét szerdán az International Culture Day in Pécs keretein belül a campusunkra látogatott egy szárd zenei formáció, művésznevükön A Tenore Supramonte de Orgósolo.

A látogatásuk során a BTK-TTK Aulában egy kis ízelítőt adtak a Széchényi téren tartandó esti koncertjükből, igaz, a tradicionális ruhájukat a hivatalos fellépésre tartogatták. Nagyszerű élményben részesítették a hallgatóságot. Emellett az énekesek voltak olyan kedvesek, hogy az Olasz Tanszéken elmesélték a formáció létrejöttét és annak eredetét, illetve számos kulturális információval gazdagodtunk mi, olaszosok.

A négy szárd férfi elmesélte, hogy ez a zenei formáció és éneklési mód évezredekre nyúlik vissza...

A négy szárd férfi elmesélte, hogy ez a zenei formáció és éneklési mód évezredekre nyúlik vissza és általában családban öröklődik, ugyanis szárd nyelven énekelnek, amely nagyban eltér a standard olasz nyelvtől. Ezt a dialektust a családban és a közvetlen környezetben tudják a gyerekek elsajátítani, így mondhatni beleszületnek az éneklés szenvedélyébe. Szardínián belül a településeknek megvannak a saját éneklési szokásai, ezért mindegyik nagyon érdekes és autentikus. Ahogy ők fogalmaztak, ez egy „canto antichissimo”, azaz egy ősi ének, amely akkora kuriózumnak számít, hogy rengeteg helyre hívják őket fellépni, még Olaszországon belül is.

A kérdésemre, hogy valójában miről is énekelnek, azt a roppant egyszerű választ kaptam, hogy természetesen a szerelemről. Mindig egy híres szárd költő művét éneklik el, ami szólhat szerelemről, harcokról, nagy horderejű eseményekről vagy éppen politikáról. Ahhoz, hogy ennyi költeményt megénekelhessenek, a solistá-nak memorizálnia kell több száz verset, szonettet vagy prózát. Ő az, aki kiválasztja a művet és énekli a sorokat, a három tenorista pedig kíséri őt, de ők szöveget nem énekelnek. Mindegyik tenorista más hangszínen énekel, mégis bámulatos az összhangjuk.

Az esti koncertjük alkalmából Pécs lakói és az oda látogatók is részesei lehettek az olasz kultúra egy kis darabjának, és átélhették az énekesek zene iránti szenvedélyét.

Vlasics Petra
osztatlan angol-olasz tanárszakos hallgatónk