Megújultak és megerősödtek a PTE BTK luzofón kapcsolatai

szeptember

30.

általános

A budapesti Camões Intézettel hallgatóink portugálnyelv-tanulásának támogatására 2012-ben kötött megállapodási szerződést a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara. Az együttműködést 2022. szeptember 28-án Jorge Roza de Oliveira, a Portugál Köztársaság budapesti nagykövete és Prof. Dr. Heidl György dékán ünnepélyes keretek között újította meg.

A budapesti székhelyű Camões Intézet – Budapesti Portugál Nyelvi Központ 1998-ban nyílt meg az ELTE BTK Portugál Nyelv és Irodalom Tanszékén azzal a céllal, hogy elősegítse hazánk luzofón kapcsolatait Portugália és a portugál nyelvű országok nyelvének, irodalmának, történelmének, kultúrájának és szellemiségének megismertetése által. Az Intézet a nyelvi programok mellett kulturális rendezvényeket is szervez, melyek mind az országok közötti kulturális párbeszéd előmozdítását szolgálják.

Karunk 2012-ben kötött megállapodást az Intézettel, melynek keretében kedvező feltételekkel félévente 30-50 bölcsészhallgató tanulhatott valamilyen portugál nyelvi vagy kulturális témájú kurzuson. Ezen tárgyak oktatója Hargitai Evelin, Fernão Mendes Pinto-ösztöndíjas portugál nyelv- és kultúratanár.

Az együttműködés megújítása a közelmúltban vált esedékessé. Az alkalomból 2022. szeptember 28-án Karunkra látogatott Jorge Roza de Oliveira, a Portugál Köztársaság budapesti nagykövete, hogy szerződés aláírásának alkalmával Prof. Dr. Heidl György dékánnal további kulturális együttműködésekről is tárgyaljanak. A megtisztelő látogatás alkalmával Bene Krisztián dékánhelyettes fogadta a Hargitai Evelin kíséretében érkező nagykövetet.