Versenyfelhívás | Baranya Megyei Irodalmi Verseny (2023)

augusztus

25.

általános

A Baranya Megyei Irodalmi Verseny 2023-ban a hagyo­má­nyait megőrizve, de a 2021-ben megújított formájában  kerül megrendezésre. Intézményünk, a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda Babits Mihály Gimnáziuma és a PTE-BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéke közösen rendezi meg kortárs irodalmi versenyét a város, a megye és a régió középiskolás tanulóinak.

A verseny témája:

Tompa Andrea: A hóhér háza
című regénye
(Kalligram, 2010/Libri, 2015)

 


 

A verseny menete

  • A versenyre 9-12. évfolyamos diákok jelentkezését várjuk elsősorban a város, a megye és a régió (Baranya, Somogy, Tolna, Zala) középiskoláiból. (Más megyék jelentkezőit is szívesen látjuk, ám a szervezőknek nem áll módjában szállást biztosítani a szóbeli forduló napjára.)
  • Az iskolákat háromfős csapatok képviselik, amelyek minden feladatot közösen oldanak meg. A csapatok teljesítményét értékeljük.
  • A verseny beadandó írásbeli részből, előre elkészített feladatból, valamint szóbeli részből (döntő) áll. 
  • A szóbeli fordulóba 6-7 csapat juthat be. A második fordulóba jutott csapatok előzetes feladattal is készülnek. A szóbeli forduló részeként az előzetesen kiadott feladatokat is bemutatják.
  • A csapatok játékos, problémamegoldó, szövegértést és kreatív szövegalkotást igénylő feladatokat kapnak, amelyek az önálló jelentésteremtés, elemzés, bennfoglalás, értékelés tudásszintjeihez kapcsolódnak, és az ismertetés, értekezés, érvelés, vita, illetve illusztráció műfajaiban valósulnak meg. 
  • Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 29. (az írásbeli forduló feladatai ezt követően kerülnek kiküldésre)
  • Az írásbeli feladatok visszaküldésének határideje: 2023. november 6. éjfél. (Kiértesítés az eredményekről: kb. 1 hét múlva)
  • Szóbeli forduló: 2023. november 27. 10 óra, helyszíne: PTE-BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék (Pécs, Ifjúság útja 6.) (A szóbeli fordulóról az érintettek részletes tájékoztatást kapnak!)
     

Előztes feladat a szóbeli fordulóra bejutott csapatok részére

Készítsetek 4-5 perces (jó videóminőségű) dokumentumfilmet rövid interjúkkal, amelyben Magyarországra menekült erdélyi magyarokat kérdeztek a menekülésük körülményeiről és arról, hogyan élték meg a Ceaușescu-diktatúra bukását.

 

Ajánlott irodalom

 

Kérdéseiteket és a jelentkezéseket, kérjük, az oroszlan.aniko@pte.hu vagy az igliczagnes@gmail.com e-mailcímekre küldjétek! 

Minden jelentkezőt és érdeklődőt szeretettel várunk!

Pécs, 2023. augusztus 25.

 

Iglicz Ágnes, Maul Borbála, Dr. Oroszlán Anikó (PTE-Babits Gimnázium)

Dr. Milbacher Róbert (PTE-Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék)


Plakát (pdf)