VIDEÓ | Közelítések - a tudomány összeköt | Beszélgetés dr. Grüll Tiborral

július

28.

általános

Galénosz a híres orvosok körében. Forrás: Lewenstein, (2019, April 15). Portrait of Seven Notable Greek Physicians & Botanists. Ancient History Encyclopedia.

Galénosz a híres orvosok körében. Forrás: Lewenstein, (2019, April 15). 
Portrait of Seven Notable Greek Physicians & Botanists. Ancient History Encyclopedia.

A Közelítések járványtörténeti sorozatának második részében Prof. Dr. Grüll Tibort a Kr.u. II. században közel három évtizedig tomboló feketehimlő-járványról kérdezte Neichl Nóra. A beszélgetés alapjául szolgáló tanulmány elérhető az ujkor.hu oldalán.

A bölcsészet életforma. A bölcsészet a világhoz való hozzáállás. Nem csak a múlt kutatása, hanem a bennünket körülvevő eseményekre, jelenségekre történő folyamatos rákérdezés is, ezek elemzése, értelmezése.

Az új koronavírus okozta világjárvány kivétel nélkül, mindannyiunk hétköznapjaiba jelentős változásokat hozott. Felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan érvényesíthetők a bölcsészet- és a társadalomtudományok szempontjai és megközelítésmódjai ebben a megváltozott élethelyzetben? Hogyan közelítenek és reagálnak a bölcsészkar oktatói, kutatói az átformálódott világunkra? Hogyan jelenik meg a koronavírus mint jelenség a kutatásaikban és adott esetben a privát életükben?

A Közelítések sorozatban a Kar oktatói jól ismert szerepkörükben tűnnek fel. Még ha új kommunikációs csatornán jelennek is meg (ezúttal a Teams felületén), ugyanazt teszik: reagálnak, elemeznek és értelmeznek ezekben a rövidre szabott videókban.

Reményeink szerint ez a sorozat nem csak továbbgondolásra érdemes felvetéseket kínál, hanem új nézőpontokkal is gazdagítja nézőit. Továbbá az sem titkolt célunk, hogy a megszólalások közösségépítő funkciót is nyerjenek. Mert a tudomány összeköt.