VIDEÓ | Közelítések - a tudomány összeköt - Beszélgetés dr. Káplár Mátyással

július

28.

Hogyan látjuk az életünket alakító eseményeket? Vajon magunk alakítjuk a sorsunkat vagy a körülmények? Felőrli-e az életünket a mostani krízishelyzet, vagy képesek vagyunk-e uralni? Mi dönti el, hogy melyik utat választjuk?

A Közelítésekben ezúttal dr. Káplár Mátyást, a Pszichológia tanszék adjunktusát, tanácsadó szakpszichológust kérdeztük minderről.

A bölcsészet életforma. A bölcsészet a világhoz való hozzáállás. Nem csak a múlt kutatása, hanem a bennünket körülvevő eseményekre, jelenségekre történő folyamatos rákérdezés is, ezek elemzése, értelmezése. Az új koronavírus okozta világjárvány kivétel nélkül, mindannyiunk hétköznapjaiba jelentős változásokat hozott. Felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan érvényesíthetők a bölcsészet- és a társadalomtudományok szempontjai és megközelítésmódjai ebben a megváltozott élethelyzetben? Hogyan közelítenek és reagálnak a bölcsészkar oktatói, kutatói az átformálódott világunkra? Hogyan jelenik meg a koronavírus mint jelenség a kutatásaikban és adott esetben a privát életükben? A Közelítések sorozatban a Kar oktatói jól ismert szerepkörükben tűnnek fel. Még ha új kommunikációs csatornán jelennek is meg (ezúttal a Teams felületén), ugyanazt teszik: reagálnak, elemeznek és értelmeznek ezekben a rövidre szabott videókban. Reményeink szerint ez a sorozat nem csak továbbgondolásra érdemes felvetéseket kínál, hanem új nézőpontokkal is gazdagítja nézőit. Továbbá az sem titkolt célunk, hogy a megszólalások közösségépítő funkciót is nyerjenek. Mert a tudomány összeköt.