A kari színek

Kari színek a múltból
A különböző egyetemi és kari díszjelvényeken az egyes karok megjelenítésének leggyakoribb eszköze az adott kar színének alkalmazása volt. Az Evangélikus Hittudományi Kar színe a fréz (eperszín/vörös), a Jog- és Államtudományi Karé a (citrom)sárga, az Orvostudományi Karé a kék volt. A Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Kar színe az 1917-es címertervben még az ezüst volt, utóbb azonban a barna lett.

Az egyes karokat jelképező színek megjelentek az egyetem zászlóján, mely tulajdonképpen az e színekből összeállított csíkos zászló volt, s szintén a kari színeknek megfelelően készítették el a díszdoktori érmek szalagját is. 1937-ben a bölcsészkari dékán zöld színű tiszta selyem damasztból készült dísztalárját barna színű tamburirozott díszítéssel látták el, a hozzátartozó kalpag pereme pedig zöld színű selyem brokátból készült arany paszománttal és ezüst tollal, előrészében barna színű, háromszög alakú betoldással. A kari pedellusok Anjou-heroldok ruháinak mintájára készülő öltönyei, illetve kalpagjaik köpüje szintén a különböző kari színekben készültek.
 


Felhasznált források:
PTE EL VIII. 1. a. A pozsonyi ETE Tanácsának 1917/18. tanévi II. rendes ülése, 16. pont. PTE EL VIII. 101. b. 56. d. 484-1934/35. PTE EL VIII. 101. b. 69. d. 546-1937/38.