Az érzelem olyan, mint az időjárás. Változékony. Egyszer derűs, máskor borús. A legfontosabb különbség azonban az, hogy – az időjárással ellentétben - az érzelmeket meg tudjuk változtatni, azaz befolyásolhatjuk, milyen érzelmeink legyenek, mikor és hogyan érezzük, mikor és milyen módon fejezzük ki őket. A hétköznapokban előfordul, hogy kitörő lelkesedés helyett visszafogottan mutatjuk ki az örömünket, vagy szeretteink távollétében a negatív érzéseken felülkerekedünk azáltal, hogy igyekszünk megtalálni a helyzetben rejlő lehetőségeket, apró örömöket. Máskor, nehezen fogadjuk el a csalódottság érzését, amikor egy versenyhelyzetben alulmaradunk. Előfordulhat, hogy egy konfliktus után rágódunk, nehezen koncentrálunk a feladatainkra, esetleg nehezünkre esik visszafogni magunkat, miután felbőszítettek bennünket. Az előbbi példák olyan eseteket mutatnak, ahol sikeresen, eredményesen, hatékonyan változtak az érzéseink, míg az utóbbi esetekre ez nem jellemző. Érzelemszabályozás alatt tehát olyan folyamatokat, stratégiákat és taktikákat értünk, amelyekkel változtatni lehet egy adott érzelem intenzitását, minőségét és időbeli lefolyását. Számos érzelemszabályozási stratégiát elkülöníthetünk el attól függően, hogy a hatás mire irányul és mi a cél.
Milyen stratégiákkal lehet megváltoztatni az érzelmeket? Van-e “tuti” stratégia? Miért érzi magát negatívabban az, akinek magas az érzelmi intelligenciája? Miért működik a humor negatív érzésekkel való megküzdéskor? Az előadás során számos példán keresztül bepillantást nyerünk az érzelemszabályozási folyamatok világába, válaszolunk a fenti kérdésekre és a Pszichológiai Intézet falai között végzett kutatási eredményekből is szemezgetünk.
2025. március 26. 18:00, Rókus M épület, 106.
BARABÁS GÁBOR: A fehér sas(ok) és a turul.
2025. április 3. 18:00, Rókus M épület, 106.
BALATONYI JUDIT: Szerelem vagy Babaváró? Házasság a koronavírus idején.
2025. április 9. 18:00, Rókus M épület, 106.
BŐHM GÁBOR: Tar Sándor és az irodalmi szociográfia hagyománya.
2025. április 30. 18:00, Rókus M épület, 106.
LACZKÓ ANDRÁS: Kávé, cukor, iszony – Barcsay Ábrahám A’ Kávéra.
Pécsi Tudományegyetem | Kancellária | Informatikai és Innovációs Igazgatóság | Portál csoport - 2020.