Felhívás |Magyar Tudományos Akadémia pályázati felhívása új Lendület-kutatócsoportok létrehozására a 2021–2026 időszakra

február

11.

A Lendület program célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése nemzetközi szinten is kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával. A Lendület program a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul, ennek megfelelően célja, hogy a befogadó kutatóhelyeken áttörő eredményeket ígérő kutatásokat végző kutatócsoportok számára biztosítson forrást. Lendület-kutatócsoport vezetésére PhD/DLA tudományos fokozattal rendelkező kutatók – életkoruknak és tudományos teljesítményüknek megfelelően – az alábbi kategóriákban pályázhatnak:

Lendület I. támogatásra azok a kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, ígéretes fiatal kutatók pályázhatnak, akikre teljesülnek az alábbi feltételek:

  • a) 38 évnél fiatalabb (1983. augusztus 31. után született),
  • b) PhD fokozatukat 2017. szeptember 1-je előtt szerezték meg,
  • c) korábban rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon támogatást nyertek.

Lendület II. támogatásra azok a nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók pályázhatnak, akikre teljesülnek az alábbi feltételek:

  • a) 45 évnél fiatalabb (1976. augusztus 31. után született),
  • b) korábban rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon támogatást nyertek,
  • c) Lendület, vagy egyéb, a Lendület támogatással összemérhető nemzetközi pályázat keretében korábban már támogatást nyertek.

Beadási határidő: 2021. március 16.

További információ: https://mta.hu/aktualis-palyazati-kiirasok/lendulet-program-2021-evi-palyazati-felhivasa-111200

Rövid online tájékoztató: 2021.02.16-án, 15:00 órakor, a következő linken: Lendület online tájékoztató