Felhívás | Ungt Kurage

február

10.

hallgatóknak

Ungt Kurage

Mi az az ”Ungt Kurage”? Az Ungt Kurage kifejezés magyar nyelven annyit tesz: fiatal kurázsi. Az Ungt Kurage egy újonnan alapított díj olyan fiatalok számára, akik valamilyen helyzetben civil kurázsiról tettek tanúbizonyságot, és így a maguk eszközeivel lényeges változást értek el mindennapjaik során.

A díj eredeti, svédországi megfelelőjét 2015-ben alapította a Raoul Wallenberg Akadémia. Az idei évben a Svéd Intézet támogatásával világszerte számos más országban is elindul ez a kezdeményezés. Mi is az a civil kurázsi? Civil kurázsiról tanúbizonyságot tenni annyit jelent, hogy kiállunk a véleményünkért vagy aktívan cselekszünk, olyan helyzetben is, amikor ez ránk nézve személyes kockázatot hordoz. Mik lehetnek a civil kurázsi megnyilvánulásai? Például lehet egy bajbajutott megsegítése. Vagy ellenvéleményünk kifejezése olyan helyzetben, amikor senki más nem mer szót emelni. Vagy ha van erőnk szembemenni a csoportnyomással. A civil kurázsi nem azonos a kedvességgel vagy a jószándékú segítőkészséggel. Lényege, hogy a következményekre való tekintet nélkül cselekszünk vagy emelünk szót azért, amit helyesnek érzünk.

Raoul Wallenberg svéd diplomata olyan ember volt, aki komoly civil kurázsiról tett tanúbizonyságot. Bátorságával és tetterejével magyar zsidók tízezreit mentette meg 1944-ben Budapesten. Nem szükséges azonban tízezrek életét megmentenünk bátorságunk jeléül – de civil kurázsira saját környezetünkben, egyszerű, mindennapi helyzetekben is nagy szükség van.
Kik kaphatják meg ezt a díjat? Az Ungt Kurage díjat olyan 13 és 20 év közötti magyar fiatalok érdemelhetik ki, akik valamilyen egyedi cselekedetük vagy rendszeres tevékenységük által tettek bizonyságot civil kurázsijukról.
A beérkezett jelöléseket egy szakértő zsűri fogja értékelni, melybe Svédország Nagykövetsége és a Raoul Wallenberg emberség háza baráti köre delegál tagokat. A díjazottak és cselekedeteik kiválasztása során a zsűri a bátorság, az empátia, a tetterő és a kreativitás szempontjai alapján fog mérlegeli.

Felhívás és részletek a csatolmányban!