Felhívás | XIII. Tudományfesztivál

május

23.

pályázat

A 8. Pécsi Tanuló Város Fesztivál részeként 2024. szeptember 19-20. között a Zsolnay-negyed E78-épületkomplexum és a Planetárium területén megszervezésre kerül a XIII .Tudományfesztivál, mely elsősorban középiskolás fiatalok pályaválasztását elősegítendő tudományos és technológiai kiállítók révén nyújt élményalapú tanulást a digitális, technológia innovációk által vezetett gazdasági, ipari és technológiai fejlesztésekbe, amelyek révén a diákok tudatosan dönthetnek szakmák, valamint természettudományos hátterű szakok irányában.

A budapesti TIT Kossuth Klub Egyesület, a Bolyai Pedagógiai Alapítvány, az Ökopresszó Alapítvány, A MELLearN Felsőoktatási Lifelong Learning Egyesület és a Nevelők Háza Egyesület közös szervezésében a PTE és Pécs MJ Város Önkormányzata támogatásával és partnerségével zajló idei Tudományfesztiválon tervezetten kiemelt figyelmet kapnak az alábbi témák:

  • robotika
  • környezeti és gazdasági fenntarthatóság
  • űrtechnológiák és csillagászat
  • AI/mesterséges intelligencia
  • hidrogénhajtás és járműtechnológia
  • Zöld- és digitális átállás

A XIII. Tudományfesztiválra várják a PTE intézeteinek, tanszékeinek és kutató-csoportjainak jelentkezését az alábbi lehetséges programokkal:

  • Kiállítás előre egyeztetett helyszínen (Zsolnay Kulturális Negyed E78, Pirogránit udvar) standdal élményalapú, interaktív és látványos, tanuló-orientált digitális és technológia tartalommal;
  • A diákok számára vonzó, karakteres tudományos és technológiai fókuszú ismeretterjesztő előadással

A XIII. Tudományfesztiválon számos cég, vállalkozás és szolgáltató szervezet állít ki (pl. Toyota Magyarország Hidrogén-cellás járműve; magyar űrhajós program; KÖRBER AG gépgyártásban alkalmazott robotikája). A Tudományfesztivál támogatója Pécs MJ Város Önkormányzata.

Cél, hogy a budapesti kiállítók mellett, zömmel pécsi és Pécs környéki vállalkozások, a fenntartható fejlesztési célok megvalósításában résztvevő oktatás és képzési, továbbá kulturális és művészeti intézmények, szervezetek jelenjenek meg a programban, de kapjanak karakteres szerepet a helyi és térségi start-up-ok, szakmai civil szervezetek és olyan fiatalok, akik szakmájuk, tudások eredménye okán, v.  innovatív fejlesztéseik révén elismerésben részesültek a közelmúltban, s bemutatkozásuk inspirálja a fiatalok pályaválasztását!

Amennyiben szeretnének hozzájárulni kiállítóként a fiatalok pályaválasztási orientációjához, valamint az élményalapú transzformatív tanulás támogatáshoz digitális és technológia-központú innovációkkal, fejlesztésekkel az alábbi űrlap kitöltésével van lehetőségük regisztrálni a programba:

Űrlap

Jelentkezési határidő: 2024. június 7. péntek 13.00.

A felhívás elérhető PDF formátumban IDE KATTINTVA