Fókuszban az amerikai kultúra és diplomácia - Pécsre látogatott Shawn A. Kobb amerikai kultúrattasé

február

11.

esemény

A PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar és pécsi American Corner szervezésében Pécsre látogatott az USA Nagykövetsége Sajtó és Kulturális Osztályáról Shawn A. Kobb kultúrattasé. "Fókuszban az amerikai kultúra és diplomácia" című előadása az Egyesült Államok története című kurzus keretén belül valósult meg február 10-én.

A kíváncsi hallgatókkal csordultig telt előadóteremben a vendégeket az Anglisztika Intézet részéről dr. Lehmann Magdolna intézetvezető és dr. Sári László, a szeptemberben induló Amerikanisztika MA program vezetője köszöntötte. Mindketten részesültek már Fulbright ösztöndíjban, amelyről rendkívül pozitívan számoltak be. Kobb kultúrattasé ismertette előadásában a nagykövetség és a diplomáciai testület működését. Megtudhattuk, hogy az Indiana államból származó attasénak ez a hetedik kiküldetése, egyben az ötödik tengeren túli pozíciója. Kijevi szolgálata előtt oroszul, bécsi posztja előtt németül, és hazánkba érkezése előtt pedig magyarul tanult egy évig, amelyet Magyarországon is folytat.

Shawn A. Kobb amerikai kultúrattasé | Fotó: Csortos Szablocs
Shawn A. Kobb amerikai kultúrattasé | Fotó: Csortos Szablocs

Az előadás során a külügyi diplomata számos ösztöndíjlehetőségről is beszámolt, amelyben Kovács Vera, az USA nagykövetség alumni koordinátora is segítségére volt.

„Aki ösztöndíjjal akár az Egyesült Államokba, akár más országba kiutazik, és ott tölt néhány hetet, egy, vagy több szemesztert, hatalmas élményben lesz része, máshogy fogja látni a világot azáltal, hogy megismer egy másik kultúrát. Aki valaha tanult idegennyelvet, hasonlóképp megtanulja más perspektívából szemlélni a világot” 

– hangsúlyozta Shawn A. Kobb. Előadását követően számos kérdésre lelkesen válaszolt. Kiderült, hogy magyar tudásával meg tudja lepni időnként az embereket, hogy Kijevben kicsit gyanakodva fogadták a mindenkivel kedves amerikait, és hogy 911-es diszpécserként is dolgozott az attasé.

Ösztöndíjak, pályázatok...

 

Forrás: UnivPécs
Fotó: Csortos Szabolcs | 
Képgaléria