Gyászhír | Elhunyt Dr. Hóvári János

augusztus

08.

gyászhír

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy

Dr. Hóvári János

a kiváló történész-turkológus, Magyarország volt nagykövete Tel-Avivban, Kuvaitban és Ankarában, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője, a Pécsi Tudományegyetem egykori oktatója, címzetes egyetemi tanára 2023. augusztus 6-án, életének 69. évében elhunyt.

Kollégái és tanítványai az Egyetemen a kiváló tanárt, az oszmanista történészt, a nemzetközi látókörű geopolitikai szakértőt és kutatót gyászolják, aki évtizedek óta önzetlenül segítette és támogatta úgy az Egyetem, mint egyes hallgatók fejlődését, sikerességét.

Emlékét megőrizzük.


Dr. Hóvári János, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára 2023. augusztus 6-án elhunyt. A korán eltávozott turkológus-történész nem csak szép akadémiai pályafutást, de fényes diplomáciai, közszolgálati karriert is épített. Többszörös nagykövet (Izrael, Kuvait, Törökország), globális ügyekért felelős helyettes államtitkár, a Magyar Alkotóművészeti Non-Profit KFT főigazgatója, a Türk Államok Szervezetének budapesti képviseleti irodája nagyköveti rangú vezetője is volt. Kollégái és tanítványai mély fájdalommal értesültek váratlan és korai haláláról.

A Somogy megyei Kiskorpádon született 1955-ben. Kaposváron a Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett 1973-ban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1979-ben szerzett diplomát történelem–török szakon. A diplomaszerzés után az MTA Történettudományi Intézetében kapott kutatói állást, ugyanekkor a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karának Történettudományi Intézetében is dolgozott mint egyetemi oktató. Szakterülete az oszmán hódoltság kora volt, de mellette a Balkán történetével, a magyarság keleti elemeivel, valamint oszmán-török forrásolvasással is foglalkozott stúdiumain. 1992-ben lépett be a Külügyminisztérium kötelékébe és megkezdte haláláig tartó, kivételesen sikeres diplomáciai pályafutását. A pécsi egyetemi körökkel és a Dél-Dunántúllal a kapcsolata ezt követően is fennmaradt: részt vett kutatási projektekben, segítette az egyetem Balkán tudományos programjának fejlesztését, a PTE geopolitikai doktori programjának pedig kezdetektől oktatója és témavezetője volt.